Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΔΝΤ: Η Πορτογαλία θα χρειαστεί βοήθεια 74 δισ. ευρώ

Καμπανάκι ΔΝΤ για το αμερικανικό χρέος
ΔΝΤ
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί περίπου 74 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012 προκειμένου να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού», μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι ανάγκες της Πορτογαλίας ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ της χώρας ανά έτος, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
  Η Πορτογαλία ξεκίνησε την Τρίτη τις προκαταρκτικές συνομιλίες με αντιπροσωπείες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ύψος του πακέτου οικονομικής βοήθειας, που θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας.
    Αποφασισμένος να στηρίξει τις προσπάθειες της χώρας του να συνάψει συμφωνία δανεισμού με την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
   Η κυβέρνηση Σόκρατες παραιτήθηκε στις 23 Μαρτίου αφού η Βουλή - και το Σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα - απέρριψε το νέο πακέτο λιτότητας.
  Ο Κοέλιο δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του είχε απορρίψει τα μέτρα εκείνα, κατέστη σαφές έκτοτε ότι τα δημοσιονομικά της χώρας βρίσκονταν σε χειρότερη κατάσταση απ΄ότι υπέθετε, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι η Πορτογαλία υπερέβη τα όρια που είχε θέσει για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό το 2010.
   Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ άρχισαν την Τρίτη να εξετάζουν τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που θεωρούν αναγκαία πριν χορηγηθεί το τριετές δάνειο.
   Οι δηλώσεις του Κοέλιο έδωσαν ένα συναινετικό τόνο μετά το αίτημα της κυβέρνησης να υπαχθεί η χώρα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας με δάνεια που ενδέχεται να φθάσουν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν καλέσει να υπάρξει διακομματική συμφωνία στην Πορτογαλία για τους όρους της συμφωνίας δανεισμού, που θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπεριλαμβάνουν νέα μέτρα λιτότητας, εν όψει και των πρόωρων εκλογών της 5ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: