Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Φυγή εμπρός με κύμα αποκρατικοποιήσεων

      Σε διαρκή κίνηση και ενώπιον σημαντικών αποφάσεων από τώρα μέχρι και το τέλος της κυβερνητικής θητείας, για να αποφευχθεί η κίτρινη κάρτα από την τρόικα και να μην οπισθοχωρήσει η Ελλάδα, έθεσε τα στελέχη του ο Γ. Παπανδρέου στις διαδοχικές συνεδριάσεις, χθες, του υπουργικού συμβουλίου, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου. Το πρόβλημα θα λυθεί με την αναδιάρθρωση της χώρας και όχι με την αναδιάρθρωση του χρέους, τόνισε και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Οδικού Χάρτη που θα μας οδηγήσει από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της δημιουργίας.
Ο πρωθυπουργός έθεσε και το πλαίσιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
«Η όποια μετοχοποίηση ή ιδιωτικοποίηση δημόσιων φορέων εντάσσεται σε μια συνολική αναπτυξιακή πολιτική», τόνισε και κατέστησε σαφές πως το κράτος θα διατηρήσει τον έλεγχο σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας με τρόπο που να μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε συνολική αναπτυξιακή πολιτική. Δεσμεύθηκε πως όλα θα γίνουν με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση και έθεσε ως στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων ποιοτικής εργασίας.
     Στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός έθεσε και δύο αριθμητικούς στόχους. Ανέφερε ότι οι δαπάνες του κράτους το 2009 έφτασαν να αντιστοιχούν στο 53% του ΑΕΠ.
   «Στόχος μας είναι οι δαπάνες να επανέλθουν κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλ. να μειωθούν έως το 2015 περίπου στο 44% του ΑΕΠ, στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2003», διακήρυξε. Και τα έσοδα του Δημοσίου το 2009 κατέρρευσαν στο 38% του ΑΕΠ.
   «Το 2015 στοχεύουμε να φτάσουν περίπου στο 43% του ΑΕΠ, δηλ. στα επίπεδα του έτους 2000», είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: