Αντίθετοι στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της χώρας του δήλωσε αντίθετος με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg σε ερώτηση για το αν η αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να αποτελέσει λύση για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, ο Ρέιντερς απήντησε αρνητικά.
«Το σωστό βήμα θα ήταν το ακριβώς αντίθετο. Πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα να βρει ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους. Αυτό που με ανησυχεί, είναι ότι πολλοί κερδοσκόποι σπρώχνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και υποβοηθούνται από συγκεκριμένες δηλώσεις» τόνισε.
Από την πλευρά του διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου Υβ Μερς σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα χαρακτήρισε «άδικη προκατάληψη» τη συζήτηση περί ενδεχόμενης στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της, ο Μερς τόνισε πως στις ενδιαφερόμενες χώρες υπάρχουν κοινοβουλευτικές αποφάσεις για την προώθηση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και τυχόν αποτυχία αναγνώρισης της επιθυμίας των χωρών αυτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είναι άδικη προκατάληψη.
Αργότερα και ο Αθανάσιος Ορφανίδης, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο: «Αναδιάρθρωσή του θα ήταν επιζήμια τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την Ευρωζώνη συνολικά, εξαιτίας της πιθανότητας αποτελέσματος ντόμινο».
Αναδιάρθρωση, συνέχισε ο Κύπριος αξιωματούχος, «δεν είναι απαραίτητη εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα (που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα), αλλά, πιο σημαντικό είναι ότι η αναδιάρθρωση δεν θα ήταν σοφή επιλογή κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν».
Εφόσον η αναδιάρθρωση «δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε απαραίτητη, πιστεύω ότι δεν βοηθά να συντηρείται το θέμα από αξιωματούχους της ΕΕ» συνέχισε ο Αθ.Ορφανίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου