Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Deutsche Bank: Κοιτάσματα αερίου αξίας 427 δισ. ευρώ νοτίως της Κρήτης


   Στα 427 δισ. ευρώ υπολογίζει την αποτίμηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, η Deutsche Bank, η οποία ταυτόχρονα ανοίγει και επίσημα συζήτηση στις διεθνείς αγορές για τα συγκεκριμένα αποθέματα υδρογονανθράκων που ελέγχει η Ελλάδα.
  Μάλιστα, με την επιφύλαξη ότι οι διαθέσιμες γεωλογικές μελέτες θα αποδειχθούν αληθινές, η Deutsche Βank εκτικά ότι το καθαρό όφελος για το ελληνικό δημόσιο θα είναι της τάξης των 214 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 107% του σημερινού ΑΕΠ.
   Παράλληλα, η Deutsche Βank εξετάζει τους "κανόνες εμπλοκής" των ξένων επενδυτών στην εκμετάλλευσή τους.    Με δεδομένο ότι, ως γενικός κανόνας, το 25% εξ αυτών προορίζεται για το κόστος εξόρυξης και διάθεσης και άλλο 25% είναι το περιθώριο κέρδους των εταιρειών που θα αναλάβουν τις δραστηριότητες αυτές, υπολογίζει πως το 50%, ήτοι περί τα 214 δισ. ευρώ, αποτελεί το καθαρό όφελος για το ελληνικό δημόσιο.
   Η γερμανική τράπεζα επισημαίνει πως τα αποτελέσματα των σεισμολογικών ερευνών που έχουν ξεκινήσει αναμένονται στα μέσα του 2013 και εάν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες γεωλογικές εκτιμήσεις, μελέτες και αναγωγές Ελλήνων και ξένων επιστημόνων τότε η αξία τους προσεγγίζει πράγματι τα 430 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: