Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Την Παρασκευή τελικά στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ποιοι «έγραψαν» το φορολογικό;   Την Παρασκευή θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
   Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι διατάξεις του.
    Σύμφωνα με πληροφορίες τις ρυθμίσεις του νέου μίνι φορολογικού νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συζητήσει και με τους εταίρους του στο Eurogroup της Πέμπτης, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει την πολυπόθητη και πολύπαθη δόση των περίπου 34 δισ. ευρώ.
 Μεταξύ των ζητημάτων που παραμένουν ανοικτά είναι η φορολογία των τόκων των καταθέσεων (αν θα είναι 15% ή 17,5% που ζητάει η ΔΗΜΑΡ, αν θα εφαρμοστεί ανώτατος συντελεστής 45% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ και αν θα υπάρξει βελτίωση της φορολογικής κλίμακας των ελεύθερων επαγγελματιών.
    Ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών είναι επίσης ένα από τα θέματα που οι κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν διατυπώνοντας διαφορετικές προτάσεις.
    Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της συλλογής αποδείξεων. Με ποιον τρόπο δηλαδή θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι από την συγκέντρωση αποδείξεων. 

    Αυτό διότι από 1η Ιανουαρίου με το νέο φορολογικό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το νέο καθεστώς για τις αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών.
    Σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες σύμφωνα με τις πληροφορίες τελικά θα φορολογηθούν με ξεχωριστή κλίμακα από τους μισθωτούς χωρίς αφορολόγητο και χωρίς την πρόσθετη έκπτωση των 1.950 ευρώ.
     Η κλίμακα για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων θα προβλέπει φορολογική συντελεστή 26% για ετήσια εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό, πρόταση ωστόσο με την οποία η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί ζητώντας διαφορετικούς συντελεστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: