Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το φορολογικό

    Κατηγορηματικά αντίθετο είναι το ΠΑΣΟΚ σε πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, οι οποίοι τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι ο τόπος θα μπορέσει να ξαναβρεί το δρόμο προς την ανάπτυξη «μέσα από ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και την προστασία της μεσαίας τάξης».
   Ειδικότερα, εκφράζεται η αντίθεση του Κινήματος σε πέντε ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, οι οποίες, αν δεν αλλάξουν, το ΠΑΣΟΚ απειλεί να μη στηρίξει τις σχετικές διατάξεις.
   Οι διατάξεις αφορούν στη φορολόγηση με 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ, στην κατάργηση των επιδομάτων για τα παιδιά, στη φορολόγηση των νέων επαγγελματιών από τον πρώτο χρόνο έναρξης της δραστηριότητάς τους, στο λογιστικό προσδιορισμό όλων των αγροτικών εισοδημάτων και στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων.
   Ειδικότερα:
  1.  Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να διατηρηθεί η σημερινή κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών, η οποία χαρακτηρίζεται «αύξουσα και προοδευτική». Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι στην ισχύουσα κλίμακα, η φορολόγηση με 45% ισχύει για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.
  2.  Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η πρόταση της κυβέρνησης για τα παιδικά επιδόματα οδηγεί σε αδιέξοδο τη μέση ελληνική οικογένεια. Τονίζεται, επίσης, ότι η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων 2,5 χρόνων, επιβάλει ως προτεραιότητα τη στήριξη των οικογενειών και ιδιαίτερα των πολυμελών.
  3.  Για τους νέους επαγγελματίες, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι στα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους να ενταχθούν στο φορολογικό καθεστώς των μισθωτών και εναλλακτικά να φορολογούνται ως επαγγελματίες με 13%.
  4.  Για τους αγρότες τονίζει ότι πρέπει να τεθεί ελάχιστο όριο για την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων με βάση την επιστροφή ΦΠΑ που έλαβαν τον προηγούμενο χρόνο ή εναλλακτικά με βάση την επιδότηση που έλαβαν ή με συνδυασμό των δύο, με στόχο να απαλλαγούν όσοι έχουν ακαθάριστα έσοδα κάτω από 20.000 ευρώ.
  5.  Τέλος, ζητεί να διατηρηθεί η έκπτωση φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων στο 5%.
Οι πλήρεις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν ως εξής:

  1.  Με δεδομένο ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση στις κλίμακες μισθωτών και συνταξιούχων δεν αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε σύγκριση με την ισχύουσα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να διατηρηθεί η ισχύουσα που είναι αύξουσα και προοδευτική. 
  Τονίζεται ότι στην κλίμακα αυτή ο ανώτατος φόρος είναι το 45% και ισχύει για εισοδήματα άνω των 100 χιλ.
  2.  Παιδιά.    Η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων δυόμιση χρόνων επιβάλλει η φορολογική πολιτική να λαμβάνει υπόψη της και κοινωνικές ανάγκες με προτεραιότητα τη στήριξη των οικογενειών και ιδιαίτερα των πολυμελών. Η πρόταση του Υπ. Οικονομικών οδηγεί σε αδιέξοδο την μέση ελληνική οικογένεια. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολογικής αντιμετώπισης των τέκνων των μισθωτών.
  3.   Για να στηρίξουμε νέους και άνεργους στο ξεκίνημα της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους σε περίοδο βαθειάς ύφεσης και εκτεταμένης ανεργίας προτείνεται η ένταξή τους (στην πρώτη έναρξη) στο φορολογικό καθεστώς των μισθωτών για τα 5 πρώτα χρόνια ή εναλλακτικά να υπάγονται στη φορολογική κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μειωμένης κατά 50% (13%).
  4.  Αγρότες.   Η κυβέρνηση προτείνει το λογιστικό προσδιορισμό όλων των αγροτικών εισοδημάτων. 
     Ταυτόχρονα την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων χωρίς καμία ελάφρυνση. Δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αγρότες με μικρά εισοδήματα και η τήρηση των βιβλίων θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία όλων αυτών και στην αύξηση της γραφειοκρατίας χωρίς πρόσθετα έσοδα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να οριστεί όριο ελάχιστο για την τήρηση βιβλίων. 
    Το όριο αυτό μπορεί να οριστεί μέσω του ποσού επιστροφής του Φ.Π.Α που έλαβαν το προηγούμενο έτος π.χ. 2.000 ή εναλλακτικά να ληφθεί υπόψη η επιδότηση, ή συνδυασμός και των δύο με στόχο να τύχουν απαλλαγής οι έχοντες ακαθάριστα έσοδα κάτω από 20.000 ευρώ.
  5. Η κυβέρνηση προτείνει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την διατήρηση της έκπτωσης με 5%.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: