Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Πρόγραμμα στήριξης για τη στροφή στον αγροτικό τομέα προωθεί η κυβέρνηση

Από το 2008 και μετά αυξάνεται η απασχόληση στον αγροτικό τομέα, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί και στο άμεσο μέλλον    Ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, οικονομικών και διοικητικών κινήτρων για τη διευκόλυνση όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στην περιφέρεια και να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, σχεδιάζει η κυβέρνηση έπειτα και από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδόν 1 εκατ. άτομα είχαν δηλώσει πως σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο και περίπου οι μισοί, να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία).
   Επίσης, τα 2/3 σχεδόν, όσων επιθυμούν να χτίσουν μια νέα ζωή στην επαρχία, έχουν υψηλή μόρφωση, αφού το 25,4% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων και το 43% πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ.
   Αποκαλυπτικά είναι, επίσης, τα στοιχεία που προκύπτουν για το προφίλ όσων προχώρησαν στην υπογραφή συμβολαίων για τη μίσθωση γεωργικής και κτηνοτροφικής γης, στο πλαίσιο της σχετικής δράσης του υπουργείου.
   Το 57% όσων έχουν υπογράψει σύμβαση είναι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής, 24% είναι νέοι έως 35 ετών, 14% άνεργοι και 5% νέοι αγρότες έως 35 ετών.
    Επίσης, σε ποσοστό 83% η γη που μισθώθηκε θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τροφίμου που είναι ενταγμένο στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: