Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Οκτώ στους δέκα καταναλωτές δεν αγόρασαν φέτος πετρέλαιο

Ξάνθη: Στον «πάγο» το πετρέλαιο θέρμανσης   Οκτώ στους δέκα καταναλωτές δεν αγόρασαν φέτος πετρέλαιο και στράφηκαν υποχρεωτικά σε φθηνότερες λύσεις για να ζεσταθούν. 
  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το νέφος στην Αθήνα να αυξηθεί και να φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα απο την χρήση εναλλακτικών λύσεων όπως τζάκια, σόμπες και pellet.
   Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε σε συστάσεις περιορισμού των τζακιών, τα οποία εκλύουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα σωματίδια για την υγεία του ανθρώπου.
    Η φετινή περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου.
    Μέχρι σήμερα οι πωλήσεις πετρελαίου εμφανίζονται μειωμένες έως 75% σε σχέση με πέρυσι.
    Η απότομη κάμψη των πωλήσεων συμπαρέσυρε, όπως ήταν αναμενόμενο, και τα έσοδα του κράτους εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. 
    Πέρυσι οι πρατηριούχοι είχαν διαθέσει στην αγορά περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.
    Φέτος οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης «αγγίζουν» τα 250 εκατομμύρια λίτρα μέχρι σήμερα.
    Τα έσοδα του κράτους έκαναν βουτιά έως 75% τους τελευταίους δυόμισι μήνες.
    Οι χαμηλές πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης έφεραν έσοδα μόλις 100 εκατ. ευρώ τα οποία επιτεύχθηκαν λόγω της υψηλής φορολογίας. 
    Το 2011 τα έσοδα είχαν ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.
     Ο δεύτερος μεγάλος χαμένος από την υπέρμετρη φορολόγησή του είναι οι πρατηριούχοι, πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτο, αφού η διανομή πετρελαίου τούς κάλυπτε σημαντικό μέρος των εξόδων της επιχείρησης.
    Οι πολίτες έγιναν «όμηροι» του χειμώνα, τα έσοδα του κράτους είναι σχεδόν ανύπαρκτα και τα πρατήρια καυσίμων κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: