Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012


Αρχείο:Flag of Cyprus (2006).svg   Την επώδυνη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τρόικα, που συνοδεύει την προσφυγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ανακοίνωσε με διάγγελμα ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.
     Στο διάγγελμα, ο Δ. Χριστόφιας απέδωσε στο τραπεζικό σύστημα την κύρια ευθύνη για την κρίση στην Κύπρο, βάλλοντας ενάντια στον προηγούμενο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τον οποίο κατηγόρησε για πλημμελή έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.
    Όπως είπε:  «Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τις τράπεζες, η Κύπρος δεν θα χρειαζόταν να ενταχθεί σε κανένα μηχανισμό, ανεξαρτήτως των όποιων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων υπάρχουν».
    Στα «θετικά» που επιτεύχθηκαν στις συνεννοήσεις με την τρόικα, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε τη διατήρηση του εθνικού ελέγχου της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο, την αποφυγή ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, τη διατήρηση της ΑΤΑ και του 13ου μισθού και τη διάσωση του Συνεργατισμού (των συνεταιρισμών).
     Ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τα μέτρα «επώδυνα», λέγοντας ότι :
   «H εφαρμογή του μνημονίου θα προκαλέσει πολλές δυσκολίες στους πολίτες του τόπου». 
    Την ίδια στιγμή, κάλεσε για ενότητα και υπευθυνότητα : «για να μην προκαλέσουμε περισσότερες δυσκολίες ή να δώσουμε αφορμή σ' αυτούς που θέλουν να βλάψουν τη χώρα μας, να το πετύχουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: