Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ντε Γκρου : « Ψευτοηθικολόγοι » οι βόρειοι της Ευρωζώνης

   Το βαθύ χάσμα ανάμεσα στις νότιες και βόρειες χώρες της ευρωζώνης, επισημαίνει σε άρθρο γνώμης ο διακεκριμένος Βέλγος οικονομολόγος και καθηγητής στο London School of Economics Πολ ντε Γκρου, το οποίο δημοσιεύει η Le Soir με τίτλο : 
 «Πολλοί οι Ψευτοηθικολόγοι στην Ευρωζώνη».
   Ο Ντε Γκρου επισημαίνει πως το χάσμα μεταξύ νοτίων και βορείων της ευρωζώνης δεν είναι μόνο οικονομικό. 
    Ο Βορράς ευημερεί και μέχρι σήμερα δεν έχει ιδιαίτερα πληγεί από την κρίση χρέους, ενώ ο Νότος (συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας), έχει χτυπηθεί από την κρίση και ωθείται σε μια κατάσταση που καρκινοβατεί μεταξύ υπερβολικής δημοσιονομικής λιτότητας, δραματικής αύξησης της ανεργίας και βαθιάς οικονομικής ύφεσης.
   Σύμφωνα με τον Ντε Γκρου, το οικονομικό χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου αναλύεται από οικονομολόγους που διατυπώνουν ριζικά διαφορετικές απόψεις, τόσο για τα αίτια της κρίσης χρέους όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισής της.
    Στη βόρεια Ευρώπη, λέει ο Ντε Γκρου, οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η βαθύτερη αιτία της κρίσης εντοπίζεται στις «δημοσιονομικές κραιπάλες» των κυβερνήσεων των νοτίων και θεωρούν ως μοναδική λύση την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας για να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να διαπράξουν το ίδιο «αμάρτημα».
    O Ντε Γκρου σχολιάζει ότι «η διάγνωση σύμφωνα με την οποία ευθύνονται οι κυβερνήσεις για την οικονομική κρίση, δεν συνοδεύεται από την κατάλληλη συνταγή φαρμάκων».
    Η επιμονή στην τιμωρία των κυβερνήσεων με «κακή συμπεριφορά», επιβάλλοντας προγράμματα λιτότητας, είχε ως αποτέλεσμα η ευρωζώνη να οδηγηθεί και πάλι στα όρια μιας νέας ύφεσης. Αυτό δεν βοηθά στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των χρεών.
    Το γεγονός ότι η ανάλυση του Βορρά καταλήγει στην επιβολή σκληρής λιτότητας άμεσα και σε πολλές χώρες ταυτόχρονα, οδηγεί σε ένα αντιπληθωριστικό σπιράλ που ωθεί την ευρωζώνη σε μια ύφεση με διπλή πτώση (double-dip).

     «Γιατί η Βόρεια Ευρώπη ακολουθεί αυτή την τόσο επικίνδυνη συνταγή ; »  διερωτάται ο Ντε Γκρου.
    Και καταλήγει:  « Δεν υπάρχουν καλές χώρες του Βορρά και κακές χώρες του Νότου. 
     Οι αμαρτίες διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές. 
    Η ψευτοηθικολογική συμπεριφορά των βορείων χωρών της ευρωζώνης έχει μετατραπεί σήμερα στο σημαντικότερο εμπόδιο στην επίλυση της κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: