Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Τέσσερις λιμενικές ζώνες προς αποκρατικοποίηση

  Στην αποκρατικοποίηση των 12 μεγάλων λιμένων της χώρας στοχεύει το νέο σχέδιο νόμου που παρουσίασε το υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου. 
   Το σχέδιο νόμου, ρυθμίζει θέμα αναδιάρθρωσης του υπουργείου, εργασιακά θέματα των ναυτεργατών, την ένταξη του λιμενικού σώματος στην οργανωτική του δομή, αλλά κυρίως παρουσιάζει τα στοιχεία της λιμενικής στρατηγικής όπου βασικός άξονας είναι οι ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών.
     Τα 12 μεγάλα λιμάνια της χώρας (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠΑ, Ηρακλείου, Ηγουμενίτσας, Κερκύρας, Καβάλας, Ραφήνας, Λαυρίου, Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας και Βόλου) χωρίζονται σε τέσσερα δίκτυα λιμένων με γεωγραφικά κριτήρια και συγχωνεύονται (απορροφούντα) με τα βασικά λιμάνια της περιοχής.
    Ο ΟΛΠ θ’ απορροφήσει τα λιμάνια Ραφήνας, Ελευσίνας και Λαυρίου.
    Ο ΟΛΘ της Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, ο ΟΛΠΑ της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας. 
    Ο ΟΛ Ηρακλείου μένει αυτόνομος.
    Οι νέες εταιρείες που θα σχηματιστούν μπορούν ν’ αξιοποιηθούν σύμφωνα με τα σχέδια του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
    Το ταμείο θ’ αποφασίσει, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Ναυτιλίας, τα περιουσιακά στοιχεία των νέων επιχειρήσεων που θ’ αποκρατικοποιηθούν.
     Παράλληλα το σ/ν προβλέπει τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο και την εποπτεία της λειτουργίας των κρατικών ή/και ιδιωτικών λιμένων της χώρας.
    Η αρχή είναι αυτοτελής –θα χρηματοδοτείται από τα έσοδα των εταιρειών λιμένων- αλλά θ’ αναφέρεται στον υπουργό.
     Τέλος, το σ/ν προβλέπει συνενώσεις μικρότερων λιμένων της χώρας με στόχο τη δημιουργία Ανωνύμων Επιχειρήσεων ή την προσκόλληση τους στα τέσσερα προαναφερόμενα λιμενικά δίκτυα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: