Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Ευ.Βενιζέλος : «Εδώ και μήνες το ΠΑΣΟΚ βιώνει ένα σοκ» - «Πρέπει να συνεννοηθούμε με θάρρος μεταξύ μας για την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ»

Ο Ευ.Βενιζέλος στη διάρκεια της ομιλίας του    «Εδώ και μήνες η παράταξη βιώνει ένα σοκ. Το σοκ των αναδρομικών ιστορικών ευθυνών. Έχουμε φαινόμενα έλλειψης αυτογνωσίας και αυτοκριτικής» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανοίγοντας τις εργασίες της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. 
    Παράλληλα, απάντησε στην κριτική που δέχεται από στελέχη του κόμματος, χωρίς να τα κατονομάσει, ενώ προχώρησε ο ίδιος σε κριτική κάνοντας λόγο για «κηπουρούς αλεξιπτωτιστές».      
   «Πρέπει να συνεννοηθούμε με θάρρος μεταξύ μας για την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και, απαριθμώντας τα πολλαπλά «σοκ» που υπέστη η παράταξη, έκανε λόγο για δραματική αλλαγή των εκλογικών ποσοστών, αναδρομικές ιστορικές ευθύνες της παράταξης, προσωπικές στρατηγικές στελεχών, αντίδραση της κοινωνίας λόγω μέτρων, συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας από τη θέση του δεύτερου.

     Στη συνέχεια, «απάντησε» σε κριτική που του έχει ασκηθεί από στελέχη του κόμματος, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει. Αναφορικά με την κριτική περί μη συμμετοχής στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, είπε ότι αυτό αποτελούσε πρόταση και απόφαση της ΚΟ.
     Σε όσους τον κατηγορούν για έλλειψη στρατηγικής, αναφώνησε «έλεος» και διερωτήθηκε πού ήταν αυτοί την Άνοιξη του 2010, όταν ο ίδιος αγωνιζόταν να υπάρξει η λύση της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.
    Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι στρατηγική να ταυτιστείς με τη Δεξιά στο όνομα της Ευρώπης ή να γίνεις ουρά του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι ήταν εξαιρετικά λυπηρό για τον ίδιο ότι αναγκάστηκε να θέσει εκτός ΚΟ ιστορικά στελέχη.
    Επίσης, έκανε λόγο για μερικά πρόσωπα «κηπουρούς-αλεξιπτωτιστές» που δεν έχουν να πουν τίποτα θετικό για το ΠΑΣΟΚ και που η παρουσία τους στα ΜΜΕ «είναι πρόβλημα για την παράταξη».
    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ορισμένα» επικοινωνιακά κέντρα και «ορισμένους» επιχειρηματικούς κύκλους που «επενδύουν» με προφανή τρόπο, όπως υποστήριξε, στον «ισχυρό», δηλαδή τη ΝΔ, στους «συμπαθείς», δηλαδή τη ΔΗΜΑΡ, ενώ προσεγγίζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ με «γλοιώδεις τρόπους».
    Όσον αφορά στο Συντακτικό Συνέδριο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η διεξαγωγή του δεν μπορεί να αναβληθεί διότι χρειάζονται αιρετά όργανα με εσωκομματική δημοκρατική νομιμοποίηση.  
   Τόνισε ότι δεν θα είναι ένα μονοκομματικό, αλλά παραταξιακό συνέδριο, ανοικτό αποπροσωποποιημένο, με δικτύωση στην κοινωνία.
   Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται όσους κινούνται -κάθε κίνηση, ομάδα και πρόσωπο- στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για διάλογο» και σημειώνοντας ότι απευθύνεται στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις. Ακόμη, απηύθυνε πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ για συμπόρευση.
    Αναφερθείς στα επόμενα βήματα του Κινήματος, τόσο εν όψει του συνεδρίου όσο και γενικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έως την Τετάρτη θα είναι έτοιμη η πλήρης προσυνεδριακή οργανωτική επιτροπή και πως η ΚΟΕΣ θα χωριστεί σε ομάδες εργασίας.
    Προτεραιότητα αποτελεί η παρουσίαση προσυνεδριακά του σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης, καθώς επίσης και οι τρεις μεγάλες θεσμικές πρωτοβουλίες που αφορούν στο εκλογικό σύστημα, τη συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος και την παρουσίαση, την ερχόμενη Δευτέρα, πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ «που αναδεικνύει τη Χρυσή Αυγή ως αντισυνταγματικό κόμμα».
    Στη συνεδρίαση έχουν δώσει το «παρών» πλήθος στελεχών, μεταξύ των οποίων και στελέχη που συμμετείχαν στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως, μεταξύ άλλων, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Μανόλης Όθωνας, ο Ντίνος Ρόβλιας, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Σωκράτης Ξυνίδης. Αντίθετα, απουσίαζαν, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Άννα Διαμαντοπούλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: