Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων, υπό αυστηρούς όρους, ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Μάριο Ντράγκι: «Θα βοηθηθούν οι χώρες με πρόβλημα χρέους»    Σε νέο πρόγραμμα παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων υπό αυστηρούς όρους, με τον τίτλο Outright Monetary Transactions (Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές, OMT) κατέληξε η Τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «στρεβλώσεις» στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης. 
     Δεν θα υπάρχει όριο στο πόσο αγοράς ομολόγων, ενώ η ΕΚΤ δεν θα διατηρεί καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή και θα επικεντρωθεί σε ομόλογα διάρκειας μέχρι τριών ετών.                              
      Προϋπόθεση θα είναι η υπαγωγή της εκάστοτε χώρας στον EFSF ή τον ESM (οποιασδήποτε μορφής) και θα επιδιώκεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ. 
       Οι παρεμβάσεις θα γίνονται με αποστειρωμένο τρόπο, δηλαδή έτσι ώστε να μην δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις.Η ΕΚΤ είχει προαναγγείλει πως θα κάνει «το παν» για τη σωτηρία του ευρώ και με το σχέδιο αυτό, όπως σχολιάζει ο διεθνής οικονομικός τύπος, αξιοποιεί ολόκληρο το περιθώριο δράσης της.
       Η απόφαση, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη ανακοινώνοντας το σχέδιο, δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρχε «μία αντίθετη άποψη».
       Ο Ντράγκι απέφυγε να κατονομάσει ποιος δεν υπερψήφισε, αλλά η αντίθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας θεωρείτο δεδομένη.Σε περίπτωση που οι στόχοι δεν τηρούνται, η ΕΚΤ θα μπορεί να διακόπτει το πρόγραμμά της.
       Το πρόγραμμα είναι ανοικτό και για όσες χώρες υπάγονται προς το παρόν σε πρόγραμμα στήριξης, όταν αυτές ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές.

       Τέλος, η ΕΚΤ χαλάρωσε τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: