Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ευ.Βενιζέλος : «Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στην οριστικοποίηση και ψήφιση των μέτρων...»

Στο Μαξίμου ο Γ. Στουρνάρας – Σε βαρύ κλίμα η σύσκεψη των αρχηγών
    «Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στην οριστικοποίηση και ψήφιση των μέτρων, γιατί πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή θα αποδώσει αποτελέσματα» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης.
    «Όσο εγγυώμαστε την ψήφιση των μέτρων, άλλο τόσο εγγυώμαστε και το γεγονός ότι το πακέτο θα είναι το τελευταίο και δεν θα περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα».
     Εξήγησε ότι είχε συμφωνηθεί ότι από τα 11,5 δισ. μόνο τα 6,5 δισ. θα προέρχονταν από την περικοπή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και τα 5 δισ. ευρώ από τις περικοπές των δαπανών του κράτους.
     «Ήδη, αυτή η ισορροπία έχει διαταραχθεί» είπε, επιρρίπτοντας ευθύνες στην τρόικα, αλλά και τους υπουργούς, οι οποίοι, πρέπει να έχουν μεγαλύτερη και τεκμηριωμένη συμβολή στην περικοπή δαπανών.
      Χαρακτήρισε υπερβολικό το ποσό των 8 δισ. ευρώ, το οποίο προβλέπεται από το πακέτο να αντληθεί από τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
    Η θέση του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι ότι η τελική εσωτερική κατανομή του κόστους των μέτρων πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στην αρχική συμφωνία.
     Επανέλαβε την ανάγκη να κλείσει το θέμα των μέτρων το συντομότερο δυνατό «όχι όπως-όπως», αλλά με διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι η παράταση της εκκρεμότητας βλάπτει την ελληνική υπόθεση.
      Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσθέτοντας ότι «μπορεί να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε έσοδα». Ανέφερε ως παράδειγμα την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, για την οποία δεν εφαρμόζεται ο ισχύων νόμος.
      Σχολίασε δε ότι έχει λήξει η υπόθεση των ισοδύναμων μέτρων τα οποία απέτυχαν.
      Για τον ίδιο το ζήτημα των μέτρων πρέπει να κλείσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή προτού συνεδριάσει το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.
     Έθεσε εκ νέου το θέμα της λήψης των μέτρων σε δύο φάσεις με προοπτική -εφόσον αποδώσει η πρώτη φάση- να μην χρειαστούν τελικά τα μέτρα της δεύτερης.
    Επανέλαβε και εκείνος -όπως και ο Φώτης Κουβέλης- ότι δεν προβλέπεται νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αυτή την εβδομάδα.
    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ένταση στις σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είπε ότι το κλίμα είναι πάντα καλό, και επανέλαβε ότι «δεν κάνουμε κοινωνικές σχέσεις μεταξύ μας, το ζήτημα είναι να τελειώνουμε με αυτή την εκκρεμότητα» και να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: