Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Πιέσεις από την τρόικα για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Κυβέρνηση-τρόικα αναζητούν «ψαλίδι» 4 δισ. στις δαπάνεςΗΠΑ: Διχογνωμίες εντός της Τρόικας στην Ελλάδα για τα μέτρα    Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να κλείσει το νέο πακέτο μέτρων, ενώ η τρόικα ασκεί πιέσεις για επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
      Ειδικότερα, από το πακέτο περικοπών 11,5 δισ. ευρώ, λείπει ένα ποσό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.
    Η τρόικα πιέζει ώστε το ήμισυ αυτού του ποσού, δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ, να καλυφθούν από νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
     Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα έχει επανέλθει το σενάριο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 67, από την οποία υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί ποσό 1 δισ. ευρώ στη διετία.
     Εφόσον, προς το παρόν τουλάχιστον, από το «τσουνάμι» των μειώσεων έχουν γλιτώσει οι συντάξεις του ΟΓΑ, φαίνεται πως για την κάλυψη του 1 δισ. ευρώ η κυβέρνηση ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.
     Η τρόικα πιέζει και για αλλαγές στο κομμάτι των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και στα εργασιακά, ζητώντας μεγαλύτερη «ευελιξία» στην οργάνωση οτυ χρόνου εργασίας (6ήμερο) και μικρότερες αποζημιώσεις στις απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: