Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Οργή των Ισπανών για τη λιτότητα

    Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη περικύκλωσαν το ισπανικό Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για την σκληρή λιτότητα και τα νέα μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση Ραχόι.
   Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ισπανικά ΜΑΤ κράτησαν το πλήθος σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το Κοινοβούλιο, έχοντας τοποθετήσει κλούβες και φράχτες για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές. 
     Η Ισπανία εδώ και μήνες πιέζεται από τις αγορές: οι αποδόσεις των ομολόγων της έχουν ανέβει σημαντικά, το κόστος δανεισμού είναι πλέον αυξημένο -ενίοτε σε μη ανεκτά επίπεδα.
     Η χώρα, παρά τις επίσημες διαψεύσεις της κυβέρνησης, φλερτάρει με την πλήρη ένταξη στον μηχανισμό διάσωσης και όχι απλά σε αυτό για τις τράπεζες.
     Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε τον πρωτοφανούς λιτότητας προϋπολογισμό για το 2013 που προβλέπει σκληρά μέτρα, με έμφαση στις κοινωνικές δαπάνες, εν μέσω της ογκούμενης λαϊκής αγανάκτησης και της αυξανόμενης πίεσης των διεθνών αγορών, οι οποίες σχεδόν έχουν προεξοφλήσει ότι η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης θα προσφύγει σε δανειακή βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: