Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Επίθεση Τσίπρα στην «τριανδρία της χρεοκοπίας του λαού και του τόπου»

Το εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας   Πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο για συμπαράταξη σε ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ για την απαλλαγή από το Μνημόνιο απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου.
     Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της συγκυβέρνησης, μιλώντας για «τριανδρία της χρεοκοπίας του λαού και του τόπου», και χαρακτήρισε επικίνδυνη αυταπάτη την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, τονίζοντας ότι παρατείνει το μαρτύριο του Μνημονίου και επιβαρύνει τη χώρα με νέα δάνεια για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει.
    «Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε την καταστροφή, να οργανώσουμε την ανατροπή» δήλωσε ο κ. Τσίπρας στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασε το εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές τη φράση «κοιτάζουμε το λαό στα μάτια».

    Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της συγκυβέρνησης, μιλώντας για την «τριανδρία της χρεοκοπίας του λαού και τόπου».
    Στρεφόμενος κατά του Αντώνη Σαμαρά, τον κατηγόρησε για αναξιοπιστία θυμίζοντας ότι πέρυσι στη ΔΕΘ είχε δώσει «την τελευταία αντιμνημονιακή παράσταση», καταγγέλλοντας πως τον συκοφαντούσαν ότι θέλει να γυρίσει τη χώρα στη δραχμή, και τώρα αναμεταδίδει ο ίδιος τη συκοφαντία με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ.
     Στην αναξιοπιστία του εμπίπτει, κατά τον Αλ.Τσίπρα, και η δέσμευση ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα, καθώς και ότι το πιο επώδυνο πακέτο περικοπών και λιτότητας στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου είναι δήθεν αναγκαίο για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
      Αφού επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη αποπομπής κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη, και ουδείς στην Ευρωζώνη -κυρίως η Γερμανία- δεν έχει πολιτικό κίνητρο να εξωθήσει καμία χώρα σε οικειοθελή αποχώρηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως πραγματικός στόχος τους δεν είναι να διαλύσουν το ευρώ, αλλά να βαθύνουν την λιτότητα και με πειραματόζωο την Ελλάδα να μετατρέψουν σταδιακά όλο τον ευρωπαϊκό νότο σε Ειδική Οικονομική Ζώνη.
     «Δεν επιθυμούν και δεν επιδιώκουν να χαλάσει το πείραμα με την Ελλάδα. Το αντίθετο, προσπαθούν να απομονώσουν όσους πήγαν να τους το χαλάσουν.
      Και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ που τους έκανε να λαχταρήσουν στις εκλογές του Ιούνη» δήλωσε.
      Για το Μνημόνιο είπε ότι πέρα από τη βίαιη υποτίμηση της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων, επέφερε και μια ακόμη σημαντική κρίση, την κρίση της δημοκρατίας και αναφέρθηκε στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, λέγοντας:
     «Επιφαινόμενο της κρίσης της δημοκρατίας είναι η ανερχόμενη απειλή του φασισμού. Τα σύγχρονα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, που αποτελεί γέννημα θρέμμα, αλλά και τελευταίο αποκούμπι του συστήματος, χρήσιμο εργαλείο αποπροσανατολισμού και αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας. 
     Προειδοποιούμε, λοιπόν, όσους απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης για να αποπροσανατολίσουν και να ενοχοποιήσουν το λαό μας που αγωνίζεται και αντιστέκεται, ότι τα σχέδιά τους θα πέσουν στο κενό.
     Η πολιτική τους στηρίζεται στο φόβο, στη βία και στη τρομοκρατία και γεννά εκτρώματα απειλητικά για τη δημοκρατία».
    Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για ακύρωση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, υπογραμμίζοντας: 
    «Κοιτάζουμε το λαό στα μάτια και δεσμευόμαστε να ακυρώσουμε το Μνημόνιο και να επαναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση». Στόχος του είναι να διεκδικήσει μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, μορατόριoυμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και τη διαγραφή σημαντικού μέρους από το υπόλοιπο και την αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη και για τη Γερμανία, το 1953.
     Σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, είπε ότι είναι μια «επικίνδυνη αυταπάτη», από την οποία έχουν «γαντζωθεί» τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, διότι «παρατείνει το μαρτύριο του Μνημονίου και επιβαρύνει τη χώρα με νέα δάνεια για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει».
         Ο κ. Τσίπρας πρότεινε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας με οκτώ στόχους :
  • Την άμεση ανύψωση ασπίδας προστασίας στην κοινωνία, ώστε να αναχαιτισθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση
  • Τη μείωση της ανεργίας με γρήγορους ρυθμούς
  • Την εξασφάλιση των αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, με την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική προστασία
  • Την επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα
  • Στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή γενοσήμων και βασικών φαρμάκων
  • Ενθαρρύνοντας την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη υποκατάσταση εισαγωγών
  • Τη μείωση της ελλειμματικότητας της οικονομίας
  • Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος
  • Την ανάπτυξη των δημόσιων μαζικών μεταφορών και ιδιαίτερα του σιδηροδρόμου σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και των συνδυασμένων και των οδικών δημόσιων μεταφορών. Όπως και των θαλάσσιων μεταφορών ανάμεσα στα νησιά. Με την ίδρυση δημόσιου-κοινωνικού ακτοπλοϊκού φορέα
  • Την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας
Είπε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει και την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο.

Για την αύξηση των εσόδων πρότεινε:
  • Την προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος
  • Την καθιέρωση πλήρους και καθολικού ηλεκτρονικού περιουσιολογίου
  • Την αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και τη στελέχωση των εφοριών με εξειδικευμένο προσωπικό
Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία δημόσιας Τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει προτάσεις νόμου, «νέα σεισάχθεια», για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και θα βάλει τέλος στη συγκάλυψη σκανδάλων. Ήδη, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη να καταθέσει ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο στις επιτροπές διοργανώσεις αθλητικών γεγονότων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Θεσσαλονίκη 1997» και των «Special Olympics -Αθήνα 2011».
Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου με όρους δημόσιου συμφέροντος, η ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ, καθώς και η αναβάθμιση του ΙΓΜΕ.
Το πρόγραμμά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την ανασυγκρότηση εστιάζει τις εξειδικευμένες κατευθύνσεις του σε πόλους παραγωγής και ανάπτυξης που είναι ο αγροτοδιατροφικός, ο τουριστικός, ο ενεργειακός, ο βιομηχανικός, η περιβαλλοντική τεχνολογία και έρευνα και οι κατασκευές.
Για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τάσσεται υπέρ μιας νέας, πολυδιάστατης, ενεργητικά φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής με στόχο την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης και του ρόλου της Ελλάδας ως χώρας Ευρωπαϊκής, Βαλκανικής και Μεσογειακής κι αυτό σημαίνει και βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.
Θα εργαστεί, επίσης, για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Τόνισε πως «απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για μια βιώσιμη λύση και ειλικρινή συνεργασία, δεν είναι μόνο η ονομασία, αλλά κυρίως η άρση των αλυτρωτικών προταγμάτων από τη θεσμική συγκρότηση του κράτους των γειτόνων μας».
Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη υπενθύμισε ότι είναι η πόλη της «Φεντερασιόν», του Μάη του 36, του Νίκου Νικηφορίδη, του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά. Σημείωσε ότι φέτος η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της μέσα σε δυσμενείς συνθήκες. Επισήμανε πως μετέωρα έμειναν, επί δεκαετίες, «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» για την αναβάθμισή της και τη μετατροπή της σε δυναμικό πρωταγωνιστή στις βαλκανικές, οικονομικές και πολιτιστικές, εξελίξεις και υπογράμμισε: «Σήμερα η Θεσσαλονίκη ζει με πολύ επώδυνο τρόπο τα μνημονιακά δεινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: