Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Το φορολογικό «πακέτο»

Σύσκεψη για το φορολογικό νομοσχέδιο είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υφ. Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη (φωτογραφίες αρχείου)     Με συντελεστή 30% θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά οι αγρότες. 
    Το φορολογικό «πακέτο» που αναμένεται να αποφέρει «καθαρά» έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014 «κλείδωσε» στη χθεσινή σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον υφ. Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τον γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρη.Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τους κ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
     Οι αλλαγές που προωθούνται προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
   1. Μισθωτοί - συνταξιούχοι 
    Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μειωθούν τα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ σε τέσσερα ή τρία και παράλληλα να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έδειξε ότι περίπου 3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν το 78% του συνόλου των εισοδημάτων και καταβάλλουν το 72% των φόρων που αντιστοιχεί σε 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είχαν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες το 2011 ύψους 65 δισ. ευρώ.
    Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν ακόμα 5 δισ. ευρώ από διάφορες άλλες πηγές από τα οποία 3 δισ. ευρώ προέρχονται από εισοδήματα από ακίνητα, 1 δισ. ευρώ από ελευθέρια επαγγέλματα και 1 δισ. ευρώ από μετοχές, γεωργικά εισοδήματα και εισοδήματα προερχόμενα από το εξωτερικό. Συνολικά δήλωσαν στην εφορία 70 δισ. ευρώ.
   Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι και συγκεκριμένα, εισοδηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες και αγρότες εμφάνισαν εισοδήματα ύψους 13 δισ. ευρώ.
    2. Αγρότες
     Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να μην επιβαρυνθούν φορολογικά οι αγρότες από την επικείμενη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισοδημάτων τους και του τρόπου φορολόγησής τους.
     Το εισόδημα των αγροτών προσδιορίζεται σήμερα βάσει ενός αντικειμενικού συστήματος ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και την περιοχή.
      Από το νέο έτος ο φόρος τους θα προσδιορίζεται με βάση τα βιβλία εσόδων-εξόδων που θα υποχρεωθούν να τηρούν, δεν αποκλείεται όμως το αφορολόγητο όριο να διατηρηθεί τελικά γι' αυτούς.
    3. Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις
    Το σχέδιο προβλέπει κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και επιβολή ενιαίου φόρου 30% σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
     Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα το 100% των ασφαλιστικών εισφορών και οι αμοιβές που καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: