Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ

Ξεκίνησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγώνΝέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα     Η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου.
    Η σύσκεψη άρχισε με ενημέρωση των Αντ.Σαμαρά, Ευ.Βενιζέλου και Φ.Κουβέλη για το περιεχόμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με την τρόικα και τις ενστάσεις που προέβαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών για κάποια από τα μέτρα. 
    Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη συνάντηση της τρόικας με τον Γ.Στουρνάρα, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στην τρόικα μέτρα πάνω από 17 δισ. ευρώ ώστε να γίνει επιλογή και να προκύψει το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ.
      Από πλευράς τρόικας υπήρξαν κάποιες ενστάσεις -που πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν αναμενόμενες, ενώ ζητήθηκε εξειδίκευση κάποιων μέτρων.Κατά πληροφορίες, η τρόικα θα επιμείνει για απολύσεις στο Δημόσιο, εφαρμογή των μειώσεων μισθών και των ελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο κλείσιμο εκατοντάδων ΔΕΚΟ, στην περικοπή δώρων και επιδομάτων στο δημόσιο τομέα και της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
     Το θέμα θα φανεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, και στις συναντήσεις της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά και τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση.
    Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πρόκειται να παρουσιάσουν στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τα εναλλακτικά σχέδια που έχουν καταρτίσει τα οικονομικά επιτελεία των δύο κομμάτων.
     Το ΠΑΣΟΚ έχει ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για τις προτάσεις του για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας και όχι διετίας -σε περίπτωση που οι εταίροι συμφωνήσουν στο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση.
     Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ έχει επεξεργαστεί φόρμουλα για «ρήτρα ισοδυνάμων» για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, με στόχο την ελάφρυνση ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδημάτων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: