Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Επανεμφάνιση Ανδρέα Λοβέρδου με ένα βιβλίο-πολιτικό μανιφέστο

       Με ένα βιβλίο-πολιτικό μανιφέστο, κάνει τη δημόσια επανεμφάνιση του ύστερα από αρκετούς μήνες αποστασιοποίησης ο Ανδρέας Λοβέρδος. Στο βιβλίο του ο Ανδρέας Λοβέρδος με τίτλο  «Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση» (Εκδόσεις Ίνδικτος),  επιχειρεί να διευκρινίσει πως δεν «πρόκειται για πρόταση προγράμματος πολιτικού κόμματος», αλλά ουσιαστικά αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος των 119 σελίδων του εγχειριδίου στη παράθεση μιας πολιτικής ατζέντας-οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση. 
    Ο Ανδρέας Λοβέρδος, μεσω του συγκεκριμένου βιβλίου,διαπιστώνει πως «στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για ένα συμμετοχικό, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό, ριζοσπαστικό, σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό υποκείμενο, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα.
    Ένα κόμμα που όπως περιγράφει ο Ανδρέας Λοβέρδος θα έχει κατοχυρωμένη την εκπροσώπηση των τάσεων στην ηγεσία και σταθερό αριθμό μελών στα όργανα που θα προκύπτουν από ψηφοφορίες. 
    Ο Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνει πως η χώρα χρειάζεται «ένα κινηματία Πρωθυπουργό, 8-10 πολύ δυναμικούς υπουργούς και 30-40 δυναμικά στελέχη στον κρατικό μηχανισμό που μπορούν να φέρουν την άνοιξη που περιμένουμε». 
    Ο ίδιος επιμένει σε πολλά σημεία του βιβλίου για την αναγκαιότητα εκπόνησης και εφαρμογής «εδώ και τώρα ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση». 
    Ο κ. Λοβέρδος επί της ουσίας προεξοφλεί πως η έλλειψη αυτού του Εθνικού Σχεδίου θα είναι ίσως η αιτία αποτυχίας της ''τρικομματικής κυβέρνησης'' .
    Ο κ. Λοβέρδος επιχειρεί και μία αποτίμηση της διετούς διακυβέρνησης Παπανδρέου. 
   «Η κυβέρνηση Παπανδρέου, αν δεν υπήρχε η κρίση, θα ήταν μία από τι καλύτερες κυβερνήσεις στην Ε.Ε γι αυτή την περίοδο. Υπό τις συνθήκες, όμως, κρίσης δημοσίου χρέους και ανταγωνιστικότητας υπήρξε κατώτερη των μεγάλων αναγκών. 
   Ελπίζω βέβαια, να μην αποδειχθεί κάτι που σήμερα φαίνεται ως πιθανό:
   Πως δηλαδή δεν αποκλείεται να αναδειχθεί η καλύτερη έως σήμερα ελληνική κυβέρνηση την περίοδο της κρίσης».
   Ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει ακόμη πως «η ανάγκη να αποταθούμε στην Ε.Ε. για την επίλυση των προβλημάτων μας αντέφασκε με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου ενώ χαρακτηρίζει «καταστροφική» την ιδέα του τότε Πρωθυπουργού περί δημοψηφίσματος.
    Ενδεικτικό της αποστασιοποίησης του κ. Λοβέρδου από τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, είναι πως δεν αναφέρεται καθόλου σ΄αυτά ενώ ακόμη και το όνομα του Βαγγέλη Βενιζέλου, το χρησιμοποιεί μία και μόνη φορά όπου του πιστώνει τη θετική έκβαση του Psi, δηλαδή του «κουρέματος» των ομολόγων. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: