Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ευ.Βενιζέλος : Nα «απλωθούν» τα μέτρα μέχρι το 2016

 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια των δηλώσεών του   Έχει τεράστια σημασία να «απλωθούν» τα μέτρα μέχρι το 2016 δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος μετά το πέρας της σύσκεψης. Η επιμήκυνση θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα φιλικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη.
Χρειάζεται να τρέξουμε, όχι απλά για να ψηφιστούν τα μέτρα, αλλά για το κοινωνικό πακέτο και την αναπτυξιακή πλευρά των μέτρων, συνέχισε.
    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε τρία μηνύματα:
  -   Το πρώτο μήνυμα προς όσους ψήφισαν στις εκλογές υπέρ της φιλοευρωπαϊκής πορείας της χώρας:

    «Θέλω να ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της σταθερής, αλλά και αποτελεσματικής εφαρμογής της γραμμής αυτής.
     Έχουμε αποδείξει πως δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, γιατί περιμένουμε να δικαιωθούμε στο τέλος μιας πολύ δύσκολης διαδρομής.
     Κάθε άλλη πρόταση, κάθε άλλη διαδρομή είναι ανασφαλής, τυχοδιωκτική, επικίνδυνη».
   -  Το δεύτερο προς τους πολίτες που αγωνιούν για τα μέτρα: «αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε μέχρι το τέλος τα μέτρα να μην είναι οριζόντια, να έχουν το στοιχείο της εσωτερικής ισορροπίας και δικαιοσύνης και να πιάνουν τόπο.

      Δηλαδή να είναι πραγματικά τα τελευταία, να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες ότι είναι τα τελευταία και ότι μας επιτρέπουν να περάσουμε τον κάβο και να μπούμε σε μια άλλη κατάσταση».
 -  Με το τρίτο του μήνυμα απευθύνθηκε στους Ευρωπαίους εταίρους, λέγοντας ότι παρά τη βοήθεια που παρέχουν στη χώρα, «δεν έχουν καταλάβει το μήνυμα των ελληνικών εκλογών, το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, τι γίνεται με την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία στην Ελλάδα. 

     Πρέπει να αναγνωρίσουν τις μεγάλες θυσίες και τα μεγάλα επιτεύγματα του ελληνικού λαού».
    Συνέχισε μάλιστα λέγοντας: 

   «Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να χάσουν οι χώρες που δάνεισαν την Ελλάδα τα λεφτά τους και να επιβαρύνουν το έλλειμμα και το χρέος τους και να πληρώσουν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών. 
    Να συνεχιστεί αυτή η ανιστόρητη και μειωτική συζήτηση για το εάν η Ελλάδα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ.
     Η φράση ''θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αρκεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της'' είναι θανατηφόρα για την ευρωπαϊκή ζώνη, είναι θανατηφόρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, γιατί κρατάει ανοιχτή μια εκκρεμότητα η οποία δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει.
     Και αν νομίζουν ότι έτσι ασκούν πίεση στην Ελλάδα, αυτό που κάνουν είναι να υπονομεύουν τις συλλογικές μας προσπάθειες για να ξεπεράσει η ευρωζώνη τη μεγάλη κρίση της μέσα στην οποία το ελληνικό πρόβλημα είναι μια πολύ μικρή πτυχή».
       Οι εκτιμήσεις της Ιπποκράτους
    Το ΠΑΣΟΚ «σεβάστηκε τη θέση του πρωθυπουργού για εξειδίκευση των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, τώρα, όμως, είναι η ώρα και η ανάγκη για πολιτική διαπραγμάτευση», για να συμφωνηθεί η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016, η άμεση εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, το κοινωνικό και αναπτυξιακό πακέτο και η βιωσιμότητα του χρέους, μέσω μείωσής του, με τρόπο ασφαλή για την Ελλάδα, χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
    Αυτό σημείωναν πηγές της Ιπποκράτους, μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν όταν μπορεί να ειπωθεί στη Βουλή «ολόκληρη η αφήγηση», δηλαδή όταν παράλληλα με τα μέτρα θα συμφωνηθεί και το παραπάνω ολοκληρωμένο πακέτο.
     «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε να ψηφιστεί κάτι αβέβαιο και ανολοκλήρωτο», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές επ' αυτού και υπογράμμιζαν ότι αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται και ο πρωθυπουργός.
     Όσον αφορά στη διάρθρωση του πακέτου μέτρων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «έχει διαταραχτεί» η αναλογία ανάμεσα στις περικοπές που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και την περιστολή των λειτουργικών δαπανών και σημείωναν ότι προκειμένου να υπάρξει αποκατάστασή της, το βάρος πρέπει να πέσει σε εκείνο «που έχει επισημάνει από την αρχή το ΠΑΣΟΚ», όπως επισήμαιναν, δηλαδή στη συμφωνία για παράταση και την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πακέτου.

    Ακόμη, ανέφεραν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κατά των οριζόντιων παρεμβάσεων και στα δώρα και πως το ποσό που περιλαμβάνεται στο πακέτο των μέτρων και προβλέπεται να αντληθεί από τέτοιες παρεμβάσεις, θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή μέσω κλιμακωτών περικοπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: