Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Στην Κομισιόν ανησυχούν μήπως η προεκλογική περίοδος παγώσει τις μεταρρυθμίσεις

Πηγή ανησυχίας για τους εταίρους είναι ο κίνδυνος να παραλύσει πλήρως η κρατική μηχανή στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στη φωτογραφία, ο Λ. Παπαδήμος με την Α. Μέρκελ  Τη ραστώνη και τη χαλάρωση των προσπαθειών σχετικά με την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων του δεύτερου προγράμματος τρέμουν οι Βρυξέλλες, εν όψει των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.
   Με γνώμονα τη δυσάρεστη εμπειρία του παρελθόντος, όπου στην Ελλάδα «δεν δουλεύει τίποτα» πριν από τις εκλογές, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρακολουθούν με κάθε λεπτομέρεια τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα και στο μικροσκόπιο έχει πλέον μπει κάθε δήλωση πολιτικού αρχηγού.
   Το πιθανό ενδεχόμενο να μην υπάρχει πλειοψηφία αυτοδυναμίας, όπως δείχνουν τα γκάλοπ, ανησυχεί τις Βρυξέλλες, οι οποίες φοβούνται το «φάντασμα» της παρατεταμένης ακυβερνησίας, τις εντάσεις και τις εμπλοκές στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 
  Αυτό σε συνδυασμό με την παράδοση της απουσίας κυβερνήσεων συνασπισμού στην Ελλάδα και τα όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 2011, έως ότου σχηματιστεί δηλαδή η κυβέρνηση Παπαδήμου.
   Σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό οι δηλώσεις για το ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, σε περίπτωση που δεν προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση, που έκανε πρόσφατα ο Αντ. Σαμαράς, δημιουργεί πρόσθετους πονοκεφάλους. 
   Γι' αυτούς τους λόγους πηγές της Κομισιόν υπενθυμίζουν ότι οι ισχυροί παράγοντες της Ευρωζώνης ήταν από την αρχή αντίθετοι με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και υπογραμμίζουν ότι ευκταία λύση ήταν το «μοντέλο Μόντι».                             
 Δηλαδή, μια ολιγομελής κυβέρνηση τεχνοκρατών και πολιτικών και η αποφυγή εκλογικής αναμέτρησης άμεσα ήταν αυτό που επιθυμούσαν οι Βρυξέλλες. 
   Σε αυτό το πλαίσιο, πληθαίνουν οι φωνές στη βελγική πρωτεύουσα που υπενθυμίζουν ότι οι δόσεις για την Ελλάδα έχουν εγκριθεί σε μηνιαία βάση μόνο έως τον Μάιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: