Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Κυβέρνηση συνεργασίας «βλέπει» η «Goldman Sachs»


   Για ένα «ρευστό πολιτικό σκηνικό που θα προωθήσει ξανά μια νέα συγκυβέρνηση στην Ελλάδα», κάνει λόγο στην τελευταία της έκθεση της η Goldman Sachs και προσθέτει ακόμα μια «φωνή» ευθείας παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας ενόψει των επικείμενων εκλογών.
   Στη νέα έκθεση της η Goldman Sachs θεωρεί «απίθανη μια ριζική αλλαγή στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου», καθώς εκτιμά ότι τόσο ο εκλογικός νόμος, όσο και ο «κατακερματισμός της αντιπολίτευσης και τα λάθη πιθανοτήτων στις δημοσκοπήσεις» δεν θα επιτρέψουν την ανάδυση «ασταθών», όπως τις χαρακτηρίζει πολιτικών δυνάμεων.
   Σύμφωνα με την εταιρεία και τους αναλυτές της η ελληνική πολιτική σκηνή έχει υποστεί σημαντική μεταβολή με κύριο γνώρισμα το ότι ο «παραδοσιακός» διαχωρισμός ανάμεσα στην κέντρο-αριστερά (ΠΑΣΟΚ) και την κεντροδεξιά (ΝΔ) δεν είναι πλέον το βασικό δίλημμα για τους Έλληνες ψηφοφόρους.
   Επικαλούμενοι τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως είναι τόσο έντονη η δυσφορία των ψηφοφόρων με τους χειρισμούς των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων κατά την τελευταία δεκαετία, ώστε ενώ μέχρι πρότινος ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκέντρωναν μαζί ποσοστά περίπου 70-80%, πλέον η δύναμη τους έχει μειωθεί σε περίπου 30-40%. Κάτι που ανοίγει το δρόμο για μικρά και νέα κόμματα να εισέλθουν στη νέα Βουλή.
   Αυτό ακριβώς είναι που έχει δημιουργήσει ανησυχίες στις αγορές, εκτιμούν οι αναλυτές της εταιρείας, σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να διακόψει τις προσπάθειες προσαρμογής και να δημιουργήσει κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα».
    Πάντως η Goldman θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί κυρίως γιατί το μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα δίνει τη δυνατότητα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ακόμα και με συνολική εκλογική δύναμη 30%-40%, να συνεργαστούν και να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πολλά, αλλά αποσπασματικά και διαιρεμένα και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δημιουργεί ένα ευρύ περιθώριο λάθους στα τελικά ποσοστά.
   Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία προειδοποιεί πως ακόμα και εάν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από το αν διαθέτει ευρεία πλειοψηφία (πάνω από 160 έδρες) και εάν τα μέλη της θα είναι «έμπειρα, με ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο, μεταρρυθμιστική νοοτροπία και αξιοπιστία».
   Όπως και να έχει η επιτυχία ενός κυβερνητικού συνασπισμού κρίνεται από τους αναλυτές του οίκου αναγκαία για τη μακροπρόθεσμη πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: