Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Στο «κόκκινο» το προεκλογικό θερμόμετρο στην Γαλλία

Στο «κόκκινο» το προεκλογικό θερμόμετρο στην Γαλλία

Στο «κόκκινο» το προεκλογικό θερμόμετρο στην Γαλλία.   Οι δύο υποψήφιοι  Νικολά Σαρκοζί   και Φρανσουά Ολάντ,  θα αναμετρηθούν σε μία ως δύο τηλεμαχίες, αλλά αφού διεξαχθεί ο πρώτος γύρος.Ταυτόχρονα θα πραγματοποιήσουν σήμερα συγκεντρώσεις ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι κορυφώνοντας τις προσπάθειές τους να συσπειρώσουν τους υποστηρικτές τους, μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις οποίες μοιάζει πιθανή η επιστροφή της κεντροαριστεράς στην εξουσία, έπειτα από 17 χρόνια διακυβέρνησης από τη συντηρητική παράταξη στη Γαλλία.  

   Ο Σαρκοζί θα μιλήσει στην Πλας ντε Λα Κονκόρντ, την μεγαλύτερη, ιστορική πλατεία του Παρισιού, όπου ο μονάρχης Λουδοβίκος ο 16ος είχε οδηγηθεί στην γκιλοτίνα μετά την επανάσταση του 1789.  

   Ο Ολάντ, ο οποίος συνεχίζει να είναι ο επικρατέστερος νικητής σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πρόκειται να μιλήσει ταυτόχρονα μπροστά στο Σατό ντε Βανσέν, ένα ανακτορικό κάστρο στο ανατολικό άκρο της πόλης που είχαν αποπειραθεί να πυρπολήσουν εργάτες το 1791.   

   Ετοιμος να αναλάβει την προεδρία δήλωσε ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και ενώ θεωρείται φαβορί, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

  «Το να φαντάζεσαι ότι έχεις ήδη κερδίσει τις εκλογές είναι πολιτικό και ηθικό λάθος...Όμως, υποθέτω, είμαι έτοιμος να αναλάβω την προεδρία της Γαλλίας! Τα μέλη της ομάδας μου επίσης, οι πρώτες ανακοινώσεις έχουν ήδη συνταχθεί. Δεν πρόκειται για μια πρόωρη κίνηση, αλλά για ένα καθήκον», τόνισε ο Ολάντ σε συνέντευξή του στην Journal du dimanche.
  «Το θέμα δεν είναι απλώς να τιμωρηθεί ένας απερχόμενος (πρόεδρος) αλλά να πετύχουμε την ανόρθωση της χώρας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή», συνέχισε.
  Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ, εξήγησε επίσης πως δεν θέλει να είναι «πρόεδρος από λάθος» και η επιλογή του από τους ψηφοφόρους να είναι λόγω της απόρριψης του Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
  «Η χώρα μας δεν περιμένει την αποχώρηση ενός προέδρου, αλλά τον ερχομό ενός άλλου», είπε χαρακτηριστικά ο Ολάντ.
   Ο σοσιαλιστής υποψήφιος υποσχέθηκε μια «ομαλή προεδρία» και επανέλαβε την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευτεί το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο για να συμπεριληφθεί σε αυτό η αναπτυξιακή διάσταση που λείπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: