Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Η κρίση επέστρεψε σε Ισπανία και Ιταλία


  Η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας στις τελευταίες δημοπρασίες χρεογράφων, η πτώση των δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις προηγούμενες ημέρες αλλά και οι αγωνιώδεις προσπάθειες ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών της ΕΚΤ να κατευνάσουν την ανησυχία αναλυτών και επενδυτών δείχνουν με τον πιο έκδηλο τρόπο ότι η κρίση στην ευρωζώνη όχι μόνο δεν έχει αποσοβηθεί, αλλά βρίσκεται σε νέα φάση αναζωπύρωσης. 
  Από τις αρχές της εβδομάδας η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας με τους αντίστοιχους τίτλους Ισπανίας και Ιταλίας έχουν αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου. 
   Η πρόσκαιρη ευφορία που δημιούργησε η ανακοίνωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους έχει παρέλθει προ πολλού και πλέον η Ισπανία θεωρείται ο νέος αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. 
  Παρά τα μέτρα εξοικονόμησης 27 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στο πλαίσιο του εφετινού προϋπολογισμού (του πιο σκληρού της μεταπολιτευτικής περιόδου, όπως ομολόγησε ο ισπανός πρωθυπουργός), το spread της Μαδρίτης κυμαίνεται πλέον στις 410 μονάδες και το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων αγγίζει ξανά, μετά από πολλούς μήνες, το 6%. 
  Οι αριθμοί αυτοί αντανακλούν την ανησυχία των αγορών που προδιαγράφουν ένα «ελληνικό« μέλλον για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. 
   Ούτε τα μέτρα λιτότητας ούτε οι διαβεβαιώσεις ισπανών και κοινοτικών αξιωματούχων πείθουν ότι η Μαδρίτη μπορεί να επιτύχει τον αναθεωρημένο (και με τη συναίνεση των Βρυξελλών) στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: