Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Φρανσουά Ολάντ : «Δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτή τη κατάσταση αν η ΕΚΤ από την αρχή της ελληνικής κρίσης είχε παρέμβει»


   Παρίσι και Βερολίνο διαφωνούν από καιρό για τον ρόλο που έχει ή θα έπρεπε να έχει η ΕΚΤ απέναντι στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Το «σύμφωνο σιωπής» που συνήψαν τον Νοέμβριο απλώς κράτησε τη διαφωνία τους μακριά από την επικαιρότητα. Για το Βερολίνο, εντούτοις, η ΕΚΤ παραμένει ταμπού και ο ρόλος της ΕΚΤ ως θεματοφύλακα της σταθερότητας του κοινού νομίσματος αδιαπραγμάτευτος. 
   Η Καγκελάριος κ.  Α. Μέρκελ  δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ στον βωμό της προεκλογικής εκστρατείας του πολιτικού της εταίρου στο Παρίσι - που την έχει ήδη εκνευρίσει με τις απειλές του να βγάλει τη Γαλλία από τη Σένγκεν και γενικότερα τις ακροδεξιές του κορόνες. 
  Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ήταν χθες σαφής: «Οπως ακριβώς η γαλλική κυβέρνηση, έτσι κι εμείς βλέπουμε την αναγκαιότητα για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη και έχουμε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών με τη γαλλική κυβέρνηση ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο», δήλωσε. Για να προσθέσει εντούτοις, ότι «η θεμελιώδης θέση της Γερμανίας ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι ανεξάρτητη είναι γνωστή και στο Παρίσι, και παραμένει αμετάβλητη».
   «Ο απερχόμενος Πρόεδρος τάσσεται τώρα ανοιχτά υπέρ αυτών που δεν έχει κάνει», σχολίασε από την πλευρά του ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη γαλλική Προεδρία, Φρανσουά Ολάντ που αξιώνει εδώ και μήνες αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας της ΕΚΤ καθώς και του νέου Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας - και τα δύο με τρόπο ώστε να προστεθούν νέα εργαλεία υπέρ της ανάπτυξης.
   «Δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτή τη κατάσταση αν η ΕΚΤ από την αρχή της ελληνικής κρίσης είχε παρέμβει μαζικά ώστε να αγοράσει χρέος ή να εγγυηθεί τον κρατικό δανεισμό διαφόρων χωρών», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ. 
   «Η ΕΚΤ προτίμησε αρχικά να κρατήσει στάση αναμονής, κάτι που κόστισε ακριβά στα κράτη. Κατόπιν αποφάσισε να δανείσει τις τράπεζες ώστε να δανείζουν οι τράπεζες τα κράτη. Θα ήταν απλούστερο να είχε δανείσει απευθείας τα κράτη».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: