Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ε.Βενιζέλος : ''Αλλο η υπευθυνότητα, άλλο η αφέλεια''

  Με τη φράση «άλλο η υπευθυνότητα και άλλο η πολιτική αφέλεια», ο Ευάγελος Βενιζέλος απηύθυνε σαφή προειδοποίηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο σε κάθε είδους μετεκλογική συνεργασία, απαντώντας έτσι και στο εκβιαστικό δίλημμα Σαμαρά «αυτοδυναμία ή επαναληπτικές εκλογές».
   Κατα τη χθεσινή του ομιλία στη Λαμία, ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε, επίσης, ότι εάν τελικά η κάλπη καταγράψει τις τάσεις που διαφαίνονται στις δημοσκοπήσεις, η χώρα απειλείται με αδιέξοδο. 
   Μόνο το ΠΑΣΟΚ ως πρώτο κόμμα και ως φορέας της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης μπορεί να πετύχει τη συμμαχία του τόξου της ευθύνης, της αλληλεγγύης και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, για να δώσουμε ώθηση στον τόπο και να διαφυλάξουμε το κεφάλαιο που αποκτήσαμε με τις θυσίες του λαού», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
   Υποστήριξε ότι «εάν αφήσουμε να εγγραφεί στο εκλογικό αποτέλεσμα αυτό που καταγράφεται ως τώρα, τότε η χώρα οδηγείται σε απόλυτο αδιέξοδο» και πως «τώρα ο κατακερματισμός, η επιστροφή σε πολιτικό τοπίο που θυμίζει δεκαετία του '50 και του '60 κινδυνεύει να παρασύρει σε πιο βαθιά κρίση την κοινωνία και να οδηγηθούμε σε αθεράπευτες καταστάσεις».
    Αποσύνδεσε τις επικείμενες εκλογές με τον χαρακτήρα «ευρωεκλογών» και τις χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας. «Δεν είναι δεδομένη η κυβέρνηση που θα προκύψει», είπε, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διαθέσιμο να μετάσχει σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα: Αλλο η υπευθυνότητα και άλλο η πολιτική αφέλεια», συμπλήρωσε. 

   Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πρωτιά του Κινήματος στις εκλογές είναι εφικτός στόχος και σε κάθε περίπτωση πιο εφικτός από ό, τι εκείνος της ΝΔ για αυτοδυναμία και σημείωσε ότι η χώρα μπορεί να βγει από το μνημόνιο «το αργότερο σε τρία χρόνια», μέσω συνεχούς διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ενώ «καθ'οδόν» προς αυτή την έξοδο, μπορούν να υπάρχουν ελαφρύνσεις.
   Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι ο νικητής των εκλογών και ο ίδιος να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης όχι για να γίνει πρωθυπουργός, «όπως θέλει να γίνει ο κ. Σαμαράς που νομίζει ότι του χρωστάει η χώρα» αλλά για να σχηματίσει μια ευρεία συμμαχία δυνάμεων της υπευθυνότητας και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.
   Ο κ. Βενιζέλος άσκησε έντονη κριτική στον αρχηγό της ΝΔ για το δίλημμα που θέτει για αυτοδυναμία ή «ξανά εκλογές», προσθέτοντας ότι αυτό θα σημάνει τη διάλυση της οικονομίας.
   Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική και στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη που σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, έκανε την ίδια πρόταση με τον κ. Σαμαρά για επανάληψη εκλογών, σε σημερινή του συνέντευξη.
   Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έχει αρχίσει η ανταπόκριση των πολιτικών δυνάμεων στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ να συγκροτηθεί ένα πανίσχυρο μέτωπο προστασία της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων και χαίρομαι γιατί έχει αρχίσει η ανταπόκριση των άλλων πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλευτικού τόξου σε αυτή την πρόσκληση.
   «Έχει μεγάλη σημασία να σκεφτούμε τι είναι αυτό που υποθάλπει παρόμοια φαινόμενα και οδηγεί τον κίνδυνο εισόδου στη Βουλή δυνάμεων που διακηρύσσουν απροκάλυπτα την πίστη τους στον ολοκληρωτισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: