Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Καθαρή εντολή για οριστική έξοδο από την κρίση ζητά ο Βενιζέλος - Oμιλία στη Θεσσαλονίκη

Καθαρή εντολή για οριστική έξοδο από την κρίση ζητά ο Βενιζέλος   Το «κλειδί» των εκλογών της 6ης Μαΐου βρίσκεται σε αυτούς που το 2009 ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι απογοητευμένοι, προβληματισμένοι, αναποφάσιστοι, επιφυλακτικοί, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση του Κινήματος, από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, που έγινε στο πλακόστρωτο της Α' προβλήτας του λιμανιού.
   Από αυτούς ακριβώς τους ψηφοφόρους είπε ότι ζήτησε «συγγνώμη» ο κ. Βενιζέλος και σε αυτούς απευθύνεται τώρα, τους κοιτάζει στα μάτια, τους λέει την αλήθεια και τους ζητάει να τον εμπιστευθούν, να ψηφίσουν και πάλι το ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που προτείνει για αποδέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο σε τρία χρόνια.
   Οι εκλογές της 6ης Μαΐου δεν είναι ευρωεκλογές, δεν είναι μια δημοσκόπηση με κάλπες, τόνισε, είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές που δεν θα κρίνουν απλώς ποια θα είναι η νέα Βουλή και ποια κυβέρνηση θα σχηματισθεί, αλλά θα κρίνουν τη μοίρα της χώρας για πολλές δεκαετίες και για πολλές γενιές. «Οι Έλληνες πολίτες κρατούν στα χέρια τους στο μέλλον μιας γενιάς», όπως είπε.

   Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε καθαρή εντολή από τους πολίτες για να κυβερνήσει και θα σεβαστεί αν η εντολή είναι διαφορετική. Η στάση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένη και κάνουν τεράστιο ιστορικό και πολιτικό λάθος όσοι θεωρούν ότι όπως και να έχει την 7η Μαΐου θα συμμετέχει στην κυβέρνηση, διότι δεν μπορεί χωρίς την άσκηση της εξουσίας.
  «Η άσκηση της εξουσίας δεν είναι ούτε απόλαυση, ούτε προνόμιο, αλλά εθνική επιταγή», είπε. 
   «Για λόγους εθνικού καθήκοντος ανέλαβα υπουργός Οικονομικών και για λόγους εθνικού καθήκοντος είμαι σήμερα εδώ ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».
   Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν κάνει καμιά αυτοκριτική και του καταλόγισε «σιωπή των αμνών ή των πονηρών πολιτευτών», επειδή δεν τοποθετείται απέναντι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αποδέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο το 2015.
    Επισήμανε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κατάλαβε ότι δεν μπορεί να κάνει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου γι' αυτό του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, ως αντιπροέδρου της κυβέρνηση και υπουργού Οικονομικών, και στη συνέχεια «κρύφτηκε» πίσω από τον κ. Βενιζέλο.
   Κάλεσε τους ψηφοφόρους να διαλέξουν ή την οριστική έξοδο από την κρίση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ ή τον τυχοδιωκτισμό. «Κανείς δεν μπορεί να καταφέρει μόνος του και ο λαός μας λέει επιτακτικά να συμπορευθούμε σε μια πορεία δύσκολη και ασφαλή, με προοδευτικό, με κεντροαριστερό πρόσημο, και όχι στο πουθενά», σημείωσε.
   Χαρακτήρισε «ντεμοντέ» την εμμονή του κ. Σαμαρά σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και αναγκαστική δική του πρωθυπουργία και ο ίδιος επέμεινε στο τρίπτυχο «δεσμευόμαστε-εγγυόμαστε-μπορούμε».
    Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε επίσης για αφαίρεση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων, μέσω της ΔΕΗ, από έναν ενιαίο φόρο ακινήτων, και μείωση στα παλιά ποσοστά του συντελεστή ΦΠΑ στον τουρισμό, την εστίαση και τα αγροτικά εφόδια.
   Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και την κατηγόρησε για «πολιτικό μικρομεγαλισμό και παιγνίδι με τη φωτιά στις πλάτες των Ελλήνων». «Θέλει σώνει και καλά να κυβερνήσει τώρα, θέλει να γίνει πρωθυπουργός και αυτός», είπε και παρατήρησε:   
  «Μάλιστα συμπεριλαμβάνει στην κυβέρνηση του και πολιτικές δυνάμεις που απορρίπτουν με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε συνεργασία (ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ). Ποιοι απομένουν;
   Τα νέα σχήματα της υπερσυντηρητικής δεξιάς; 
   Ο κ. Καμμένος, ο κ. Καρατζαφέρης δεν έχει τοποθετηθεί, έχει την εμπειρία της συνεργασίας, είναι πολύ προσεκτικός. 
   Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι η διερευνητική εντολή σημαίνει την παίρνω και φεύγω, την κάνω ότι θέλω, ότι μπορώ να πάω στη Βουλή μετά να σχηματίσω κυβέρνηση και να διεκδικώ ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία στη Βουλή.
   Ευτυχώς στην Ελλάδα είχαμε τον Χαρίλαο Τρικούπη και την αρχή της δεδηλωμένης, με το «τις πταίει». Δεν το έχει μάθει, δεν το έχει ακούσει; Πρώτα διαμορφώνεται η δεδηλωμένη πλειοψηφία και μετά μετατρέπεται μια εντολή σε οριστική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 
   Τι εμπόριο ψευδαισθήσεων είναι αυτό, περί άλλης εναλλακτικής λύσης; 
   Τι πολιτικός μικρομεγαλισμός, τι παιγνίδι με τη φωτιά στις πλάτες των Ελλήνων, χωρίς σεβασμό στον πόνο, την αγωνία, τις θυσίες; 
    Ε, όχι πια, φτάνει. Η λογική, η αλήθεια θα επικρατήσουν».
   Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική και στη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι θέλει επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις, όπως και ο κ. Σαμαράς.
   Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης έστειλε το μήνυμα της νίκης για το ΠΑΣΟΚ, που θα βγει πρώτο κόμμα, και κάλεσε τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να πάνε σε κάθε έναν πολίτη και να τον πείσουν.
    Μετά το τέλος της ομιλίας ανέβηκαν στο βήμα οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
   Την ομιλία παρακολούθησε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: