Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Η Γαλλία ψηφίζει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Στο «κόκκινο» το προεκλογικό θερμόμετρο στην Γαλλία   Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Γάλλοι πολίτες για να ψηφίσουν τον επόμενο ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων, που θα κληθεί όχι μόνο να οδηγήσει τη χώρα για την επόμενη πενταετία αλλά, εκ των πραγμάτων, και να καθορίσει -μαζί με το Βερολίνο- την γραμμή άμυνας της Ευρώπης απέναντι την κρίση. 
   Ο Νικολά Σαρκοζί ζητά δεύτερη θητεία, ο Φρανσουά Ολάντ των Σοσιαλιστών επαγγέλλεται αλλαγή -και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον δεύτερο να αυξάνει το προβάδισμά του στον πρώτο γύρο έναντι του Σαρκοζί και μπαίνει στον τελικό γύρο, στις 6 Μαΐου, με ισχυρό προβάδισμα. Το κλειδί των εξελίξεων κρατούν όμως οι μικρότεροι υποψήφιοι και το στρατόπεδο που θα διαλέξουν πριν την ώρα της αλήθειας.
   Η οικονομία ήταν το κυρίαρχο θέμα της αναμέτρησης με τους υποψήφιους να αφιερώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεγάλο μέρος από το πρόγραμμα και τις ομιλίες τους στο πώς θα αποφύγει η Γαλλία τα χειρότερα. 
   Σε αυτό το μοτίβο κινήθηκαν και την τελευταία ημέρα του προεκλογικού αγώνα.
    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ολάντ να αυξάνει το προβάδισμά του στον πρώτο γύρο έναντι του Σαρκοζί και μπαίνει στο δεύτερο γύρο, στις 6 Μαΐου, με προβάδισμα 14 μονάδων (57% με 43% σύμφωνα με τα ινστιτούτα CSA και BVA).



Δεν υπάρχουν σχόλια: