Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Νέος νόμος για ''πόθεν έσχες'' των βουλευτών και για τα οικονομικά των κομμάτων

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης  Ραγκούσης
    Την επεξεργασία  ενός νέου νόμου που θα έχει στόχο  «τη σύγκρουση με την γκρίζα πλευρά του κομματικού κράτους», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης  Ραγκούσης.
    Στόχος είναι να αλλάξει  ο τρόπος κατάθεσης των «πόθεν έσχες» των βουλευτών, αλλά και η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.
    Ο κ. Ραγκούσης  προτίθεται να προωθήσει αλλαγές  στην επιτροπή που ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων και τα «πόθεν έσχες», στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και η σύνθεσή της από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε αυτήν κατά πλειοψηφία σε σχέση με τους βουλευτές.
    Επίσης  ο κ. Ρασκούσης ανακοίνωσε ότι  το πλαίσιο των κυρώσεων θα γίνει  αυστηρότερο, το οποίο θα προβλέπει  ακόμα και την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.
    Στις  προωθούμενες αλλαγές θα συμπεριληφθούν ακόμα: αναδρομικός έλεγχος «πόθεν έσχες» των βουλευτών σε βάθος (χωρίς  να έχει αποφασιστεί ακόμα αν ο  έλεγχος αυτός θα αφορά και  πρώην υπουργούς και βουλευτές), μείωση ύψους χρηματοδότησης των κομμάτων και ρυθμίσεις όσων αφορά στα έσοδα και τις δαπάνες τους.
    Παράλληλα η επιτροπή θα ανοίξει το θέμα του  δανεισμού των κομμάτων, ενώ στον νόμο θα προβλέπεται η δημοσιοποίηση  στο διαδίκτυο των οικονομικών  τους πεπραγμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: