Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Χάσμα στις σχέσεις Σαμαρά Καραμανλή Η σχέση τους στην εποχή των...«πολιτικών παγετώνων»

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή
    Το χάσμα στις σχέσεις του Αντ. Σαμαρά με τον Κ. Καραμανλή είναι αγεφύρωτο, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις από τις δύο πλευρές μέσω συνεργατών τους.
   Η σχέση τους είναι στην εποχή των...«πολιτικών παγετώνων», ενώ στο παρασκήνιο αναζωπυρώνεται η αντιπαλότητα «σαμαρικών» και «καραμανλικών».
   Η απόφαση του κ. Σαμαρά να κάνει ένα «νέο ξεκίνημα» κρατώντας ξεκάθαρες αποστάσεις από το αμαρτωλό κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ είναι σαφής.

   Οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει επαναπροσέγγιση, όσο και αν επιχειρείται να διαμορφωθεί μια εικόνα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ τους.
   Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι η ανάκαμψη του κόμματος και η επιστροφή σε τροχιά εξουσίας με ταυτόχρονη άνοδο των δημοσκοπικών ποσοστών και βελτίωση της δημόσιας εικόνας της ΝΔ περνάει μέσα από τη «ρήξη με το παρελθόν», ενώ σταθεροί συνομιλητές του τονίζουν την ανάγκη για απαγκίστρωση από τον «καραμανλισμό».
   Η μετάβαση στη «νέα εποχή» προϋποθέτει για τους «σαμαρικούς» οριστική ρήξη με το...«αμαρτωλό παρελθόν» των κυβερνήσεων Καραμανλή και την ανάγκη πλήρους απεγκλωβισμού από την πρόσφατη κυβερνητική πορεία της ΝΔ. Αυτό έγινε με τον αποκλεισμό του στενού πυρήνα των συνεργατών του κ. Καραμανλή από τη νέα οργανωτική δομή της ΝΔ, την αλλαγή του σήματος, ακόμη και τη μετακόμιση- για σημειολογικούς και πρακτικούς λόγους- από τη Ρηγίλλης στα νέα γραφεία επί της λεωφόρου Συγγρού.
   Αποκορύφωμα, του χάσματος των σχέσεων Σαμαρά - Καραμανλή  ήταν τα σενάρια που κυκλοφόρησαν λίγο μετά τη Θεσσαλονίκη ότι ο κ. Καραμανλής τηλεφώνησε στον κ. Σαμαρά και τον ενημέρωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές.
   «Αυτά είναι παραμύθια. Δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση» έλεγαν συνεργάτες του κ. Καραμανλή και με επίσημη διαρροή διέψευδαν ότι θα αποχωρήσει ο τέως πρωθυπουργός.
Αυτό ήταν ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους βουλευτές- κυρίως «σαμαρικούς» - και στελέχη της ΝΔ διακινούν στο «γαλάζιο» παρασκήνιο ότι ο κ. Καραμανλής ετοιμάζεται για πολιτική... αποστρατεία. Την ίδια στιγμή αρκετοί «καραμανλικοί» υπονοούσαν στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους ότι αυτό το σκηνικό ενδέχεται να στήθηκε από «σαμαρικούς» και μάλιστα από ορισμένους που είναι στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας.
   Παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν θεωρούν τυχαία την ανακίνηση του συγκεκριμένου θέματος λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, όπου αναδείχθηκε η ψυχρότητα στις σχέσεις των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή.



Απο  : ΤΟ ΒΗΜΑ Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: