Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ο Μπερίσα αρνείται να παραιτηθεί - παραδέχθηκε τις καταγγελίες για τα πυρά εναντίον διαδηλωτών

Τα επεισόδια στα Τίρανα
Φορτισμένο παραμένει το κλίμα στην Αλβανία εν μέσω καταγγελιών για διεφθαρμένα κυβερνητικά στελέχη και μετά την παραδοχή του Σαλί Μπερίσα ότι οι πυροβολισμοί εναντίον των διαδηλωτών, στα Τίρανα, προήλθαν από το εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου.
 Η Γενική Εισαγγελία της Αλβανίας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον έξι ανώτατων αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας και της Εθνικής Φρουράς. Οι έξι αξιωματικοί είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της κατάχρησης εξουσίας και της υπέρβασης αρμοδιοτήτων. Όμως, τα εντάλματα δεν έχουν εκτελεστεί ακόμη από τις αστυνομικές αρχές.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα, που αρνείται να παραιτηθεί, παραδέχθηκε ότι οι πυροβολισμοί εναντίον των διαδηλωτών προήλθαν από το εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «έκαναν, απλά, το καθήκον τους».
Οι δηλώσεις του κ. Μπερίσα και η μη σύλληψη των έξι ανώτατων αξιωματικών έχουν προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, τον πρωθυπουργό ότι είναι «προστάτης του κρατικού εγκλήματος». Η αντιπολίτευση διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της έως ότου απομακρυνθεί η κυβέρνηση.
Ο Αλβανός πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, με τους οποίους συζήτησε τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: