Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Γ.Μανιάτης : «Σημαντικός ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα στο μέλλον »

O υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτης

    Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό κόμβο διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Νότιας Βαλκανικής, με τις νέες διασυνδέσεις που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται στην περιοχή ως το 2020 - 2025, αναφέρεται στη Μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 2010-2014 που εκπόνησε ο Διαχειριστής του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).
  Η μελέτη εγκρίθηκε με
απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας
και Κλιματικής Αλλαγής
κ. Γιάννη Μανιάτη το Νοέμβριο
και, εκτός από την ενίσχυση των
διεθνών διασυνδέσεων περιλαμβάνει
και σειρά έργων για την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου.
  Μεταξύ αυτών, η αποξήλωση των εναέριων γραμμών που συνδέουν το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου με το αντίστοιχο κέντρο στο Ρουφ και η αντικατάστασή τους από υπόγεια κυκλώματα.
   Δεδομένου ότι οι γραμμές μεταφοράς διέρχονται μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές, αναφέρεται στη μελέτη, τα έργα που προγραμματίζονται "θα συμβάλουν σημαντικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των γειτονικών περιοχών και θα μειώσουν δραστικά την αισθητική και περιβαλλοντική (λόγω της μείωσης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων) όχληση".
   Η μελέτη επιμένει πάντως στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του ΚΥΤ Αργυρούπολης, που έχει "μπλοκαριστεί" από τοπικές αντιδράσεις.
  Αναφορικά με τις διεθνείς διασυνδέσεις η μελέτη προβλέπει την πόντιση και δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέει τη χώρα μας με την Ιταλία, εκτιμώμενου κόστους άνω των 300 εκατ. ευρώ και η κατασκευή δεύτερης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Νέα Σάντα - Μαρίτσα).
   Κεντρικό στοιχείο της μελέτης αποτελεί η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, που θα επιτρέψει αφενός την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των νησιών και αφετέρου τη διακοπή λειτουργίας των πολυδάπανων και ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων.
   Μέχρι στιγμής, μόνο η Άνδρος κα η Τήνος συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα μέσω Εύβοιας.
   Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με απόφαση που υπέγραψαν εφέτος τον Ιανουάριο η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και οι Υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Ρήγας και Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
   Αναφορικά με τις δυνατότητες απορρόφησης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (κυρίως αιολικά) η μελέτη επισημαίνει ότι για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος μπορούν να ενταχθούν μονάδες συνολικής ισχύος 5500 μεγαβάτ.
   Τέλος, οι προβλέψεις του ΔΕΣΜΗΕ για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κάνουν λόγο για ετήσια αύξηση 2 % το 2011 και το 2012, μετά από υποχώρηση τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: