Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Σαφάρι για τους φοροφυγάδες στην Ελβετία

 
Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου
   Συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής με την ελβετική κυβέρνηση επιδιώκουν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να εντοπιστούν και να ελεγχθούν ελληνικά κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα στις ελβετικές τράπεζες.
   Στόχος είναι ο εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς σε περίπτωση που προσδιοριστούν οι ύποπτες καταθέσεις θα ακολουθήσει διαδικασία διασταύρωσης προκειμένου να επαληθευτεί αν για τα ποσά αυτά έχουν καταβληθεί φόροι στην Ελλάδα ή αν οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων δεν δικαιολογούν τέτοιου είδους καταθέσεις.

   Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε χθες την ελβετική συνδρομή για τον εντοπισμό ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο Νταβός ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με την ελβετίδα ομόλογό του κυρία Εβελιν Βίντμερ Σλουμφ.
    Η φοροδιαφυγή και η πάταξή της συζητήθηκαν λίγο αργότερα και στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών με πολιτικούς, οικονομικούς αναλυτές και στελέχη επιχειρήσεων του Τύπου, η οποία διεξήχθη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
     Στο μεταξύ, ηλεκτρονική λίστα με 70 CD που περιέχουν στοιχεία για τις καταθέσεις και τους τόκους που πήραν τα προηγούμενα χρόνια περίπου 100.000 Ελληνες οι οποίοι διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει αυτή τη στιγμή το υπουργείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, το οποίο ενεργοποιεί η κυβέρνηση παράλληλα με την εφαρμογή καθολικού «πόθεν έσχες» και νέων, αυστηρών τεκμηρίων διαβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: