Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Γ.Μανιάτης : «Εργαλείο Ανάπτυξης και προστασία Περιβάλλοντος η Ιστοσελίδα ''geodata.gov.gr'' »

O Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.  Γιάννης Μανιάτης
    Με τη δέσμευση ότι τα δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης ανήκουν σε όλους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανακοίνωσε την ελεύθερη διάθεση γεωχωρικών δεδομένων της χώρας, μέσω του διαδικτυακού τόπου geodata.gov.gr, στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας (ΕΘΕΓ), που πραγματοποιήθηκε, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011, στα γραφεία του.
    «Όλοι μπορούν και θα πρέπει να συμβάλλουν στη δημιουργία της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών και το πρώτο, άμεσο βήμα είναι η διάθεση των υφιστάμενων γεωχωρικών δεδομένων της Δημόσιας Διοίκησης στο geodata.gov.gr» τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΘΕΓ, η οποία αποτελεί το ανώτατο συντονιστικό όργανο παρά τω Πρωθυπουργώ.
    Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Γ. Μανιάτης, πρόσθεσε ότι η ελεύθερη και άμεση πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων στη γεωχωρική πληροφορία της Δημόσιας Διοίκησης, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πράσινη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και κυρίως, για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
   Επιπλέον, οδηγεί σε άμεση εξοικονόμηση πόρων, τόσο για τη Δημόσια Διοίκηση, όσο και για τους επαγγελματίες.
   Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Γ. Μανιάτης, απηύθυνε πρόσκληση στους δημόσιους φορείς και στις ΜΚΟ που έχουν στοιχεία να τα μοιραστούν με τους πολίτες, κάνοντας τα διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας.
  Το ''geodata.gov.gr'' αποτελεί προάγγελο της Εθνικής Γεωπύλης η οποία θα δημιουργηθεί από τον ΟΚΧΕ σε εφαρμογή του νόμου 3882/10 (ΦΕΚ Α 166/22.09.2010) για την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ).  Κάθε πολίτης, ΜΚΟ, μελετητής, μηχανικός και ερευνητής μπορεί ελεύθερα, μέσω της ιστοσελίδας www.geodata.gov.gr, να έχει πρόσβαση σε στοιχεία όπως τα όρια προστατευόμενων περιοχών, σε αεροφωτογραφίες μεγάλης ανάλυσης, στην ακτογραμμή, στα όρια προστατευόμενων περιοχών, σε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και σε πολλά ακόμη στοιχεία που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν διαθέσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: