Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ : H Ελλάδα έχει μπροστά της μια «τελευταία ευκαιρία» και «το παιχνίδι είναι στα χέρια της»

Στήριξη και αυστηρές συστάσεις   Oι Έλληνες καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια και αυτό δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτό από άλλα μέλη της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στέλνοντας σαφές μήνυμα, όπως ξεκάθαρα είπε, προς το εξωτερικό.
    Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να γίνει μόνο μετά την αξιολόγηση της τρόικας, ενώ δήλωσε «σθεναρά αντίθετος» με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, συστήνοντας μάλιστα με νόημα σε όσους συνηγορούν υπέρ μίας τέτοιας προοπτικής να τηρούν μία «περισσότερο σιωπηλή στάση», η οποία θα βοηθούσε την Ελλάδα, κυρίως στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
    Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ήρθε στην Ελλάδα ως φίλος, αναγνώρισε το «κουράγιο», όπως είπε, τόσο των ελληνικών κυβερνήσεων όπως και των «πολλών έντιμων πολιτών», σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα περνά μία κρίση αξιοπιστίας και γι' αυτό το λόγο αποτελούν βασικές προτεραιότητες η δημοσιονομική εξυγίανση και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε επιπλέον κατά ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την χώρα μας, σημειώνοντας ότι Ελλάδα έχει μπροστά της μια «τελευταία ευκαιρία» και ότι «το παιχνίδι είναι στα χέρια της».
     «Θα έλεγα ότι αυτή είναι μία τελευταία ευκαιρία που έχει να κάνει με την Ελλάδα και ότι ουσιαστικά το παιχνίδι είναι στα χέρια της. Και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι πολίτες. Να γνωρίζουν, επίσης, οι πολίτες ότι ο Πρωθυπουργός έχει κατανοήσει πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης». 
    Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το τελευταίο δίμηνο «άλλαξαν πολλά και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερα». Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, ανέπτυξε στον κ. Γιούνκερ ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διεύρυνση της ατζέντας των αποκρατικοποιήσεων, επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών και τις επόμενες εβδομάδες θα κλείσει και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
     «Το μόνο που ζητάει κυβέρνηση, λαός και λογική είναι να μπούμε σε ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό» τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας επίσης προτεραιότητα στο θέμα της αποκατάστασης της ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: