Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ολι Ρεν : Η Ελλάδα έχει καταφέρει περισσότερα απ' όσα πιστεύουμε

Ρεν: Η Ελλάδα έχει καταφέρει περισσότερα απ' όσα πιστεύουμε    Σε άρθρο του στη Wall Street Journal, o Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερη πρόοδο από όση πιστεύεται, προσθέτοντας πως η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις έχοντας ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη, ενώ συμπληρώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής βρίσκονται σε εξέλιξη.
     Στο άρθρο του, που τιτλοφορείται : «Πώς θα χτίσουμε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση 2.0», ο Ολι Ρεν τονίζει ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και προαναγγέλλει ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ένας συγκεκριμένος Οδικός Χάρτης για ισχυρότερο ευρώ.
   «Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για το μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών, στον οποίο θα έχει συμμετοχή και η ΕΚΤ. Μόλις αυτός ο μηχανισμός δημιουργηθεί, ο ESM θα έχει πλέον τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα είναι απαραίτητα για αυτό το σκοπό δεν θα επιβαρύνουν το χρέος χωρών που ήδη βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές» σημειώνει.
    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αφού κάνει κάνει εκτενή αναφορά στα βήματα που έχουν γίνει στις χώρες της Ευρωζώνης για τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, αναφέρεται στη διαδικασία της από κοινού ανάληψης του οικονομικού ρίσκου, λέγοντας πως είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί ταυτόχρονα εμβάθυνση της «από κοινού λήψης δημοσιονομικών αποφάσεων».
    Παράλληλα, στέλνει μήνυμα συνεργασίας μεταξύ Ευρώοης και ΗΠΑ για την αποτελεσ`ματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης.
     «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είμαστε μαζί σε αυτό. Και οι ΗΠΑ έχουν δύσκολες επιλογές, ιδίως σε σχέση με το "ταβάνι" χρέους ακι τον επίκειμενο δημοσιονομικό "σκόπελο". 
    Στην Ευρώπη μάθαμε δια της δύσκολής οδού ότι τα μη βιώσιμα δημοσιονομικά ελλείμματα πρέπει να διορθώνονται κάποτε» αναφέρει ο κ. Ρεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: