Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Σενάρια για «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ

   Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποδεχόταν μια απομείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί, θα βοηθούσε την Αθήνα και θα καθησύχαζε τους επενδυτές που φοβούνται ότι θα υποστούν νέες ζημίες, αλλά μια τέτοια κίνηση συναντά σφοδρή αντίσταση στο εσωτερικό της, υποστηρίζει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Εάν η ΕΚΤ αποφάσιζε να προχωρήσει εθελοντικά σε απομείωση (το λεγόμενο Official Sector Involvement, ή OSI), θα μείωνε το συνολικό ποσό του ελληνικού χρέους, ενώ θα άμβλυνε τις ανησυχίες των αγορών.
    Αυτό θα είναι «καλό για την Ελλάδα και για τις παρεμβάσεις στις άλλες χώρες», ομόλογα των οποίων αγοράζει η τράπεζα, υποστήριξε οικονομολόγος της Deutsche Bank, ο Ζιλ Μεκ. 
    «Εάν θέλεις να δείξεις στην αγορά ότι δεν θεωρείς εαυτόν ανώτερο και ταυτόχρονα δεν θέλεις να θέσεις σε κίνδυνο την δυνατότητα του ΕFSF, δέχεσαι την απομείωση (του χρέους) της Ελλάδας σε ένδειξη καλής θέλησης» πρόσθεσε ο οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας.
    Στελέχη της ΕΚΤ απoρρίπτουν την ιδέα να υποστεί η τράπεζα ζημιές και να κατηγορηθεί για πολιτικό ρόλο και άμεσο επηρεασμό της νομισματικής πολιτικής. 
   Αυτό ίσως οδηγήσει στην αναζήτηση πιο ''δημιουργικών'' λύσεων, εκτιμά το Reuters.
    Πηγή της ΕΚΤ ανέφερε ότι το να αποδεχθεί το «κούρεμα», θα σήμαινε πως η τράπεζα θα υφίστατο «απώλεια αξιοπιστίας», ενώ πρώην οικονομολόγος της που έχει μεταπηδήσει σε ιδιωτική τράπεζα επισήμανε ότι θα δεχόταν επικρίσεις ότι δρα «για λογαριασμό κυβερνήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: