Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Όλα τα μέτρα έως τον Οκτώβριο

        
                                                                                                              
troika-gr_23-06-2012   Μετά τις επισκέψεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και Παρίσι επιστρέφει  στην Αθήνα καθώς το μήνυμα της τρόικας είναι ότι τα επώδυνα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατόν από την ελληνική Βουλή.
    Επί της ουσίας, η ψήφιση των μέτρων αποτελεί για την ΕΕ και το ΔΝΤ προαπαιτούμενο για τη θετική αξιολόγηση της τρόικας και «διαβατήριο» για την επόμενη δόση και την επιμήκυνση.
       Ο κ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις, ενώ είναι πιθανόν να δεχθεί κριτική από τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη για τη διαπραγματευτική κριτική.
Με βάση το κατ’ αρχής χρονοδιάγραμμα, έως τις 14 Σεπτεμβρίου που είναι προγραμματισμένο το άτυπο Eurogroup, θα πρέπει να είναι έτοιμο το πακέτο των μέτρων και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να περάσουν από τη Βουλή έως τις 8 Οκτωβρίου, που είναι το επόμενο επίσημο Eurogroup,και πάντως όλα να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 18 Οκτωβρίου, οπότε η προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής.
      Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ φέρονται να προέκριναν τα μέτρα να ψηφιστούν με δόσεις, δηλαδή ορισμένα άμεσα, άλλα να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2013 και άλλα να μετατεθούν για αργότερα, ώστε να μειωθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και να καμφθούν οι αντιρρήσεις μεμονωμένων βουλευτών και από τα τρία κόμματα.
      Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να συναντηθεί εντός της εβδομάδας με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, προκειμένου να τους ενημερώσεις για τις επαφές του με Μέρκελ και Ολάντ, αλλά και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: