Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Λιτότητα και ανεργία πνίγουν την Ισπανία


 
Λιτότητα και ανεργία πνίγουν την Ισπανία Οι ισπανικές συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους: τη περασμένη Πέμπτη οι ομοσπονδίες έσπασαν οριστικά το «μορατόριουμ» και προχώρησαν σε γενική απεργία κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, την πρώτη απεργία από τον Σεπτέμβριο του 2010 που συνοδεύτηκε από μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια με την αστυνομία.                                                                                         Οι Ισπανοί εργαζόμενοι βλέπουν ότι τα δύο χρόνια λιτότητας του σοσιαλιστή Θαπατέρο και τα τελευταία μέτρα του κεντροδεξιού Ραχόι δεν έπεισαν κανέναν, δεν βελτίωσαν την οικονομική κατάσταση της κεντρικής διοίκησης και των αυτόνομων περιφερειών και δεν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας. Αντιθέτως, η κρίση βαθαίνει και (σχεδόν) κανένας δεν πιστεύει ότι το 2012 θα είναι καλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές. 
   Η επισήμανση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι στις αρχές της εβδομάδας ότι η Ισπανία «δεν έχει επιδείξει τη δέουσα προσοχή στα δημοσιονομικά της» και τα όσα διαδραματίστηκαν στη Μαδρίτη κατά τη γενική απεργία της περασμένης Πέμπτης ήταν αρκετά για να αναζωπυρώσουν τους παλιούς φόβους της Ευρώπης: η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί παρά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί για τη «διάσωση» των εθνικών οικονομιών και τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.  
   Το δημόσιο χρέος μπορεί να μην είναι υψηλό, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, όμως αθροιστικά μαζί με το ιδιωτικό χρέος αγγίζει το 260% του ΑΕΠ. 
   Βασική πηγή ανησυχίας είναι και η δεινή οικονομική κατάσταση των περιφερειών, οι οποίες χρωστούν συνολικά 135 δισ. ευρώ, με την πιστοληπτική αξιολόγηση ορισμένων από αυτές, όπως η υπερχρεωμένη Βαλένθια, να βρίσκεται στο επίπεδο των «σκουπιδιών». Ο μεγάλος ασθενής της οικονομίας παραμένει το τραπεζικό σύστημα που πασχίζει να επουλώσει τις πληγές από το σκάσιμο της φούσκας της στεγαστικής αγοράς το 2008. 
 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας τα επισφαλή δάνεια ανέρχονται σε 8% (ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2009), ενώ υπολογίζεται ότι μέρος των 135 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί κυρίως σε στεγαστικά δάνεια, δεν θα αποπληρωθεί ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: