Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ετήσιο κέρδος 5 δισ. € από συναλλαγές με κάρτες

Ετήσιο κέρδος 5 δισ. € από συναλλαγές με κάρτες

      Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ μπορεί να «κερδίσει» το Δημόσιο αν οι συναλλαγές γίνονται με «πλαστικό χρήμα» και όχι με μετρητά, ενώ ταυτόχρονα οι πληρωμές με κάρτες καταπολεμούν τη διακίνηση «μαύρου χρήματος» και συμβάλλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
     Σύμφωνα με μελέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η χρήση των μετρητών ως μέσο συναλλαγής στοιχίζει στα κράτη περίπου 2% του ΑΕΠ.
     Οι τραπεζίτες τάσσονται υπέρ του μέτρου που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και σημειώνουν με έμφαση πως «στόχος είναι να καταγραφεί το χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά, και κυρίως το μαύρο», ενώ ενισχύει τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή του το κράτος για να προλάβει την απόκρυψη του ΦΠΑ και μάλιστα real time.
    Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, ο ΑΦΜ του καταναλωτή μπορεί να ενσωματωθεί σταδιακά στις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές.
     Ταυτόχρονα σημειώνουν πως διαθέτουν την υποδομή για να υποστηρίξουν το πρόγραμμα.
     Ο ΑΦΜ τόσο του καταναλωτή, όσο και της επιχείρησης όπως και το ύψος της συναλλαγής θα καταγράφονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
     Οπότε η διασταύρωση των στοιχείων θα είναι άμεση, όπως και η καταγραφή του ρευστού που κυκλοφορεί στην αγορά και μπορεί να κτυπηθεί η «γκρίζα» οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: