Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου προς τους εκπροσώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης

  Είναι δύσκολο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των πολιτών και του πολιτικού συστήματος γιατί κυριαρχεί ακόμα ο παλαιοκομματικός και αρχηγικός λόγος, όπου ο αρχηγός του ενός κόμματος εμφανίζεται ως «σωτήρας» και ο αρχηγός του άλλου ως «καταστροφέας» και οι ρόλοι εναλλάσσονται, ανάλογα με τη θέση που κατέχουν (κυβέρνηση ή αντιπολίτευση), είπε στην ομιλία του προς τους εκπροσώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
  «Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έχει ευθύνη», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «είμαστε όλοι μέρος του προβλήματος και η ευθύνη βαραίνει όλους, ανάλογα με τους ρόλους τους σε αυτήν την πορεία. 
  Ας μην παριστάνει κανείς τον νέο ή τον άφθαρτο. Δεν είναι κανείς φορέας της απόλυτης αλήθειας και του δικαίου, ούτε στη Δεξιά, ούτε στην Κεντροαριστερά, ούτε στην Αριστερά.   
  Οφείλουμε στο όνομα της πατρίδας μας, στο όνομα των παιδιών μας, να κάνουμε τα πάντα για να γίνουμε μέρος της λύσης».
   Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος ήταν και η δημιουργία ενός νέου εθνικού Φορολογικού Συστήματος, σταθερού για την επόμενη δεκαετία καθώς και «αναπτυξιακή και καθαρή κοινωνική και αναδιανεμητική διάσταση».
     Ο κ. Βενιζέλος μίλησε επίσης για τις προϋποθέσεις αυτοκάθαρσης και αξιοπιστίας της πολιτικής και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής, τη λειτουργία των κομμάτων, την ποινική ευθύνη των υπουργών, την ασυλία των βουλευτών, κ.ά. 
   Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε πως η θέση της Ελλάδας είναι οριστικά διασφαλισμένη στην Ευρωζώνη, εφόσον η χώρα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και εφόσον εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.
   Εντούτοις προσέθεσε πως τα διλήμματα των εκλογών είναι απλά και θεμελιώδη και τα περιέγραψε ως εξής:

  - Μέσα ή έξω από το ευρώ;
  - Υπάρχει παραμονή στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προϋποθέσεις;
  - Υπάρχει μια μη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας;
  - Υπάρχει κάποιος που προτείνει την καταγγελία της δανειακής σύμβασης;
  - Πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης αυτής καθεαυτής της δανειακής σύμβασης;
  - Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να αποφύγουμε την πίεση για οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων;
  - Μήπως κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τα μεγάλα προβλήματα που είναι μπροστά μας αμέσως μετά τις εκλογές;


Δεν υπάρχουν σχόλια: