Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Άρχισε σταδιακά η επιστροφή των καταθέσεων

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του PSI και την ασφάλεια που αυτό δημιουργεί για τις προοπτικές της χώρας άρχισε σταδιακά η επιστροφή καταθέσεων.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται καθαρή εισροή καταθέσεων της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ καθημερινά, κάτι που όπως λένε οφείλεται στο αυξημένο πλέον αίσθημα ασφάλειας των καταθετών για τη χώρα αλλά και τις τράπεζες.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει αλλαγή της τάσης, καθώς - ύστερα από μία τριετία φυγής των καταθέσεων - τώρα μερίδιο των χρημάτων επιστρέφει στις ελληνικές τράπεζες.
Τα χρήματα αυτά δεν προέρχονται από μεγαλοκαταθέτες, αλλά στην πλειονότητα τους είναι χρήματα εκείνων που σήκωσαν μετρητά από τις τράπεζες, προκειμένου να τα φυλάξουν σε ασφαλές μέρος, σε περίπτωση ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδος.
Πρόκειται για ποσά της τάξεως των 20.000 έως 50.000 ή 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, κυρίως σε μεγάλα χαρτονομίσματα - των 200 ή των 500 ευρώ - τα οποία επιστρέφουν στις τράπεζες.
Σημαντικό δέλεαρ για τους καταθέτες είναι τα επιτόκια ρεκόρ που δίνουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις, τα οποία κατά περίπτωση φτάνουν ή και ξεπερνούν το 6%. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η αύξηση της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα μάλιστα οι ένοπλες επιθέσεις σε σπίτια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: