Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Προβληματισμός στη ΝΔ - Μετριοπαθείς βουλευτές της ΝΔ δεν συμφωνούν με τις κινήσεις της ηγεσίας

  Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε πολλούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από το… κοινοβουλευτικό «αντάρτικο» του κόμματος που έχει ως αποτέλεσμα να τίθενται αρκετά προσκόμματα στο κυβερνητικό έργο με συνέπεια τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων στην κοινή γνώμη, στην τελική ευθεία των εκλογών.
  Έχουμε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Δεν έχουμε κυβέρνηση παντός σκοπού. Και εμείς θα ψηφίζουμε μόνο ό,τι αποτελεί, μέχρι τις εκλογές, συμβατική μας υποχρέωση. Τίποτα άλλο. Απολύτως τίποτα. Σε αυτό βάζω ένα τέρμα» είπε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, προσδιορίζοντας σαφώς το πλαίσιο που θα κινηθεί το κόμμα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Βουλής και προκηρυχθούν οι εκλογές.

    Η τακτική της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες και οι ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις που έχουν ενοχλήσει και το Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί ποικίλα και αιχμηρά σχόλια από μετριοπαθείς βουλευτές που δεν συμφωνούν με τις κινήσεις της ηγεσίας.
   «Δεν μπορεί να δίνουμε την εικόνα ενός κόμματος που αρνείται να στηρίξει και να ψηφίσει νομοσχέδια, μόνο και μόνο για να δείξουμε στην κοινή γνώμη ότι δεν συγκυβερνούμε» λένε χαρακτηριστικά στις ιδιωτικές τους συζητήσεις, αν και δεν παραλείπουν βέβαια να διευκρινίσουν πως σε πολλά σχέδια νόμου συμπεριλαμβάνονται άσχετες και «φωτογραφικές» διατάξεις.
   Η αντίδραση των βουλευτών μέχρι στιγμής καταγράφεται στο παρασκήνιο και οι περισσότεροι αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια, καθώς η χώρα ήδη κινείται σε προεκλογική περίοδο και κανένας δεν επιθυμεί να βρεθεί στο στόχαστρο της ηγετικής ομάδας.
  Η πόλωση που επιχειρείται από τη ΝΔ είναι εμφανής και στόχος είναι να αλλάξει η εικόνα ότι το κόμμα συγκυβερνά με «λευκή απεργία» στα νομοσχέδια, εξαιρουμένων όσων συνδέονται με το μνημόνιο.
     Όμως υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, όπως ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Κ. Τασούλας αρνούνται (συνέντευξη Βήμα fm 99.5) ότι το κόμμα θέτει εμπόδια και επιμένουν πως στηρίζουν ό,τι είναι αναγκαίο και όχι απαραίτητα όσα σχετίζονται με το μνημόνιο.
Ο κ. Τασούλας απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι βουλευτές της ΝΔ κάνουν «λευκή απεργία» και δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει όποια νομοσχέδια σχετίζονται με τη δανειακή σύμβαση.
   «Προσπαθούμε να δείξουμε ενόψει των εκλογών ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση με νωπή εντολή» είπε ο κ. Τασούλας και συμπλήρωσε: «Δημοκρατία έχουμε, δεν έχουμε σοβιετικό καθεστώς. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι ομόφωνα τα πάντα».
   Η στάση της ΝΔ στο διάλογο για το φορολογικό, από τον οποίο αποχώρησε ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα ότι η ηγεσία επιθυμεί να μετατεθούν αποφάσεις για μετά τις εκλογές, με την άποψη ότι αυτή θα είναι κυβέρνηση και άρα θέλει «να έχει το πάνω χέρι».
   Προ ημερών εμπόδισε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συγχώνευση οργανισμών (ο κ. Τασούλας είπε με έμφαση πως «αρνούμαι να κάτσω μισή ώρα κουτσό επειδή δεν ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για τον οργανισμό "Δήμητρα"»).
   Σε αυτό το κλίμα, προστέθηκε και το θέμα με τις προσλήψεις στα ΕΛΤΑ, που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και διαμορφώθηκε μια πολύ κακή εικόνα της ΝΔ στους ψηφοφόρους.
   Και αυτό διότι είδαν τη διάσταση απόψεων μεταξύ του εκπροσώπου του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκη και του «γαλάζιου» υπουργού υποδομών Μάκη Βορίδη, που είδε τη ΔΑΚΕ ΕΛΤΑ να τον στηρίζει με φράσεις:
   «Μάκης και ξερό ψωμί», ενώ οι συνδικαλιστές επέκριναν με σφοδρότητα τον πρώτο, λέγοντας πως «θα μετανιώσει που προέτρεξε, που δεν διασταύρωσε, που βιάστηκε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: