Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Γ.Παπακωνσταντίνου:"Η ΝΔ σκοπίμως απέκρυψε τα στοιχεία"


"Δεν έκανα τίποτε άλλο από το να αποτυπώσω τα πραγματικά στοιχεία. Το έλλειμμα του 2009 είναι αυτό που ξέρετε και δεν αμφισβητείται", είπε στην εξεταστική της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «εσκεμμένα και συστηματικά» απέκρυπτε στοιχεία από την Eurostat και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει ίχνος απόδειξης από κανέναν μάρτυρα, ότι η κυβέρνηση έκανε οτιδήποτε άλλο από το να αποτυπώσει πιστά τη δημοσιονομική κατάσταση».
Κατά τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο προκάτοχός του Γιάννης Παπαθανασίου, είχε σκοπίμως αποκρύψει από τον ελληνικό λαό και την Eurostat το ύψος του ταμειακού ελλείμματος, μη δημοσιοποιώντας το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου του 2009, τα δελτία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που το αποτύπωναν. Παρ' ότι δε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει τον Ιούλιο πως τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν ήταν διαρθρωτικού χαρακτήρα και πως το έλλειμμα της Ελλάδας θα ξεπερνούσε το 10%, το σχετικό κείμενο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση.
Δύο μέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει πρόβλεψη με την επίσημη ενημέρωση (EDP Notification) για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ το 2009. «Αυτή είναι η τελευταία εγκληματική πράξη σε βάρος της χώρας», αναφέρει στο υπόμνημά του ο κ. Παπακωνσταντίνου.

"H απόκρυψη των στοιχείων είναι το πολιτικό έγκλημα και όχι η αποτύπωση", δήλωσε επίσης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στο ερώτημα που έχει συζητηθεί στην Επιτροπή, αν υπήρχε περίπτωση να συγκρατηθεί το έλλειμμα του 2009 σε μονοψήφιο νούμερο, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε να ληφθούν και να αποδώσουν εντός του τελευταίου διμήνου του 2009, μέτρα 15 δισ. ευρώ - ή έστω 7 δισ. ευρώ με βάση την πρόβλεψη του 12,5%. «Κοινώς, τον Οκτώβριο θα έπρεπε να αποφασίζαμε κάτι σαν πλήρες κόψιμο των τελευταίων τριών συντάξεων και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αφού βρισκόμασταν στον Οκτώβριο και το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό κόστος στο δημόσιο ήταν περίπου 30 δισ. ευρώ», αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: