Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Σημαντική πρόοδο βλέπει το ΔΤΝ - «Αποτελεσματική» η εφαρμογή του ΠΣΑ


Πρόοδο στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας διαπιστώνει στην ενδιάμεση έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, εφιστώντας όμως την προσοχή στις αυξημένες δαπάνες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ΔΕΚΟ.
        «Με βάση τα στοιχεία του πενταμήνου το έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά, πολύ περισσότερο απ’ ότι είχε προγραμματιστεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά και τονίζεται ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν κάνουν πρόοδο θέτοντας τα δημοσιονομικά σε μια βιώσιμη τροχιά. Η προσπάθεια αυτή συμπληρώνεται με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται μέτρα για την δίκαιη κατανομή των βαρών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των αδυνάτων».
       Γίνεται, δε, λόγος για σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις «που δεν τόλμησαν άλλες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια» ενώ η ελληνική κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι δεν συμβιβάζεται ούτε με τα κλειστά επαγγέλματα, ούτε με τις υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες, όπως σημειώνεται, κοστίζουν πανάκριβα στους Έλληνες φορολογούμενους.

      Τονίζεται ότι η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα παρακολουθούνται συστηματικά, αλλά εκτιμάται ότι η στήριξη που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή, προσφέρουν σημαντικές εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: