Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Σώμα Επιθεωρητών Υγείας :''Σκανδαλώδης σπατάλες και υπερτιμολογήσεις στα κρατικά νοσοκομεία''


     Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των βουλευτών της
Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση  ''Siemens'' προκύπτει απο τα στοιχεία που κατατέθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής οτι

 στα  κρατικά νοσοκομεία επικρατούσε ''καθεστώς'' των ''απευθείας αναθέσεων'' ιδίως για τη συντήρηση και την αγορά ανταλλακτικών ιατρικών και νοσοκομειακών μηχανημάτων ,καθώς και υπερτιμολογήσεις.
    Από τα έγγραφα διαπιστώνεται ότι η επιλογή της απ'ευθείας ανάθεσης συνεπάγεται έλλειμμα ανταγωνισμού και μονομερή καθορισμό της τιμής από τον ανάδοχο, έλλειμμα διαπραγμάτευσης των διοικήσεων των νοσοκομείων και ασαφή εικόνα ως προς την επίτευξη, ή μη, του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος.
     Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των βουλευτών από όλα τα κόμματα, η Siemens «αύξανε ή μείωνε τις τιμές, χωρίς να υπάρχει ανταγωνιστικότητα, κυρίως στα ανταλλακτικά και στο σέρβις».
       Στην πλειονότητα τους, οι Επιθεωρητές Υγείας καταλήγουν πως οι διοικητές των νοσοκομείων αξιοποιούσαν τις διατάξεις και τις εξαιρέσεις του νόμου 2286/95 περί προμηθειών του Δημοσίου και ανέθεταν απευθείας, ίσως και χωρίς την επιβολή όρων, διαπραγμάτευσεις, που προβλέπει ο νόμος. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν φρόντιζαν να συμπεριλάβουν και δεσμευτικούς όρους για τον ανάδοχο, σε σχέση με το κόστος συντήρησης και το κόστος των ανταλλακτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: