Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Ώρα ''μηδέν'' για 6η δόση και δημοσίους υπαλλήλους


    Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της τρόικας στην Ελλάδα μετά τις διαδοχικές επαφές των απεσταλμένων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν με υπουργούς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο.
    Στις συναντήσεις τέθηκαν το κρίσιμο θέμα της εργασιακής εφεδρείας και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που εισάγεται τη Δευτέρα προς ψήφιση στη Βουλή.
    Οι τελικές αποφάσεις και για τα δύο θέματα θα ληφθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής.
    Εκτός απροόπτου, μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας, μπαίνει στην τελική ευθεία το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου ύψους 8 δισ. ευρώ με την έγκριση και του έκτακτου Eurogroup, στις 3 Οκτωβρίου.
   Αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία, μένει να γίνει γνωστό εάν η τρόικα αποδέχθηκε την πρόταση της κυβέρνησης για έξοδο από το Δημόσιο όσων πλησιάζουν στη σύνταξη ή όσων έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για σύνταξη και παραμένουν ακόμη στις θέσεις τους.
  Σύμφωνα με την περσινή απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, ο αριθμός αυτών που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω είναι πάνω από 43.000.

   Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο.
   Ωστόσο, εάν δεν γίνει εφικτό να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 «εφέδρων» δημοσίων υπαλλήλων, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει άλλα δύο ενδεχόμενα: αυτό των απολύσεων μέσω καταργήσεων φορέων και οργανικών θέσεων -λύση που μπορεί να προκριθεί και σε περίπτωση που δεν λυθούν θέματα συνταγματικότητας- ή εφεδρεία για δημοσίους υπαλλήλους που διορίστηκαν μετά το 2000 χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: