Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Πόκερ με «μπλόφες» , με «ρελάνς» και με κλειστά χαρτιά στις Βρυξέλλες

    Ένα «σκληρό πόκερ» παίζεται ανάμεσα στους ευρωπαίους τραπεζίτες και την πολιτική ηγεσία της Ευρώπαϊκής Ενωσης, από την έκβαση του οποίου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
   Κεντρικό ρόλο εξάλλου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στις ευρωπαϊκές τράπεζες συνεπεία του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους θα κληθεί αναμφιβόλως να διαδραματίσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των κρίσεων (EFSF).
  Ωστόσο και εδώ, μια μέρα πριν το δεύτερο ημίχρονο της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, τα πράγματα είναι ασαφή, με τη Γερμανία να επιθυμεί τη μικρότερη δυνατή ενίσχυσή του EFSF και τις χώρες της νότιας Ευρώπης τη μεγαλύτερη δυνατή.
   Στην παρούσα φάση αναζητείται η χρυσή τομή αφού αν οι πόροι του είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ενδέχεται να χαρακτηριστεί «σπάταλος» να μην έχει ο ευρωμηχανισμός την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα, χάνοντας τα περίφημα τρία Α των οίκων αξιολόγησης.
  Από την άλλη πλευρά αν ο ευρωμηχανισμός κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα ενδέχεται να χάσουν τα τρία Α χώρες, όπως η Γαλλία, που θα κληθούν να ενισχύσουν τις τράπεζές τους με ίδιους κρατικούς πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: