Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Την Τετάρτη οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρωζώνη

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ
    Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια, την Κυριακή και την Τετάρτη με θέμα την κρίση στην Ευρωζώνη.
  Οι Σαρκοζί και Μέρκελ θα έχουν προπαρασκευαστική συνάντηση το βράδυ του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, αφού ήδη συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Φρανκφούρτη σε μία προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους, οι οποίες επικεντρώνονται στο θέμα της ενίσχυσης της ικανότητας επέμβασης του EFSF.
   Αξίζει να σημειωθεί πως η Αν. Μέρκελ δίνει έντονες μάχες και στο εσωτερικό της χώρας της, γεγονός που την ανάγκασε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για χθες ομιλία της στο Κοινοβούλιο. Η καγκελάριος για να προχωρήσει σε συμφωνία ως προς το EFSF χρειάζεται το "πράσινο φως" από το γερμανικό Kοινοβούλιο.
  Ο Νικολά Σαρκοζί προσπαθεί να διατηρήσει την αξιολόγηση ΑΑΑ για τη χώρα του, και αναμένεται να επαναλάβει προς τη Γερμανίδα καγκελάριο τη θέση του για μετατροπή του EFSF σε τράπεζα. Γεγονός στο οποίο αντιτίθενται έντονα Βερολίνο και ΕΚΤ.
   Οι δύο ηγέτες διαφωνούν επίσης και στο ύψος του "κουρέματος" που θα πρέπει να επιβληθεί στο ελληνικό χρέος.     
   Η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχθεί ένα μεγαλύτερο haircut στα ελληνικά ομόλογα, αφού οι τράπεζές της είναι σε θέση να το απορροφήσουν.
   Το ίδιο ωστόσο δεν ισχύει και για τη Γαλλία που δεν επιθυμεί ένα επιθετικό "κούρεμα", καθώς τότε θα τεθούν άμεσα σε κίνδυνο οι γαλλικές τράπεζες.
   Πάντως ο Β. Σόιμπλε, επεχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες σχετικά με τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού εξηγώντας ότι η δεύτερη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη και στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους, συνδέεται με την ανάγκη να υπάρχει η προηγούμενη συμφωνία του γερμανικού Kοινοβουλίου για τα μέτρα και υπογράμμισε ότι "αυτό δεν έχει καμία σχέση με μία διαμάχη με τη Γαλλία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: